Nou-nascutii sunt predispusi la anumite afectiuni mai mult decat copii mari sau adultii, deoarece sistemul lor imunitar este insuficient dezvoltat si nu poate lupta eficient cu diferitele infectii virale, bacteriene sau parazitare.

Nou-nascutii sunt predispusi la anumite afectiuni mai mult decat copii mari sau adultii, deoarece sistemul lor imunitar este insuficient dezvoltat si nu poate lupta eficient cu diferitele infectii virale, bacteriene sau parazitare.

Pentru aprecerea starii de sanatate a nou-nascutului, este eficient sa cunoastem cateva idei despre cele mai frecvente afectiuni care pot aparea in primele luni de viata.

1. Icterul fiziologic al nou-nascutului
Icterul fiziologic reprezinta colorarea in galben a pielii pentru cateva zile dupa nastere. Acest fenomen se produce datorita cresterii sanguine a bilirubinei (produsa prin degradarea globulelor rosii). Ficatul este cel care se ocupa in mod normal de bilirubina, dar in primele zile dupa nastere, ficatul este insuficient dezvoltat si nu poate face fata nivelului crescut de bilirubina.

Acest fenomen apare in primele ore de la nastere si dispare fara tratament la aproximativ 7 zile dupa nastere. In unele cazuri icterul se poate intensifica si poate deveni periculos- astfel nou-nascutii sunt supusi unui tratament cu lumina fluorescenta, iar daca acesta se dovedeste a nu fi de mare ajutor, se inlocuieste aproape in totalitate sangele bebelusului.

2. Febra
Temperatura normala a bebelusului este de 37 - 37,5 grade Celsius. Aceasta trebuie masurata cu un termometru intrarectal (in fundulet) sau intraauricular (in urechiusa). Cand temepratura de 38 de grade este depasita putem spune ca avem de-a face cu febra.

In primele luni de viata, febra este un motiv de ingrijorare deoarece sistemul imunitar al nou-nascutului nu este indeajuns de puternic pentru a lupta impotriva infectiilor.

Cel mai adesea febra este cauzata de diferite infectii (virale, bacteriene), ea reprezentand un fenomen prin care organismul se apara impotriva microbilor.

Pentru scaderea temperaturii se recomanda antipiretice (medicamente care scad febra) ca paracetamol, ibuprofen; baile in apa putin mai rece decat temperatura corpului bebelusului sunt de asemenea indicate. In cursul unui episod febril, nou-nascutul se poate deshidrata foarte usor, de aceea el necesita lichide din abundenta.

3. Diareea
Diareea se numara printre cele mai frecvente afectiuni ale nou-nascutului. Ea poate fi cauzata de virusuri ,bacterii sau paraziti, de laptele invechit sau alimente aflate la limita termenului de valabilitate, deficit de enzime digestive (exemplu: intoleranta la lactoza).

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică? 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor Nu reușește să-și lege șireturile? Poate fi un semn că ai un copil supradotat, afirmă o specialistă din SUA

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri