Incepand cu luna a sasea de viata, putem introduce in alimentatia sugarului diferite preparate pe baza de legume, fructe, cereale.

Laptele matern este singurul aliment considerat optim pentru hranirea copilului in primele sase luni de viata. Incepand cu luna a sasea de viata, putem introduce in alimentatia sugarului diferite preparate pe baza de legume, fructe, cereale. Este bine sa amanam cat mai mult cu putinta momentul introducerii laptelui de vaca in alimentatie.

Daca mama nu are suficient lapte sau daca din diferite motive laptele matern nu-i este de ajuns micutului, este nevoie sa introducerm un preparat de lapte in alimentatia copilului. Cum ne dam seama daca copilasul nostru are nevoie de hrana suplimentara? Foarte simplu: ii urmarim cresterea in greutate pe parcursul primei luni de viata; daca sugarul stagneaza in greutate si in saptamana a 4 a de viata sau daca pe parcursul celor 4 saptamani cresterea in greutate a fost mai mica de 200 grame, este necesar un supliment de lapte. Cel mai des se foloseste laptele praf si este recomandata evitarea pe cat posibil a laptelui de vaca.

Este extrem de important modul in care i se da sugarului hrana suplimentara in primele saptamani de viata. Trebuie ca in cursul unei mese sugarul sa fie pus sa suga intai la ambii sani pana ce din acestia se epuizeaza rezerva de lapte, abia pe urma dandu-i-se biberonul. Atentie! Daca i se da intai biberonul, sugarului nu-i mai e indeajus de foame pentru a depune efortul necesar la supt si astfel nu va mai vrea sa suga de la san; gaura de la nivelul tetinei prin care curge laptele nu trebuie sa fie mare si sa curga usor, pentru ca astfel sugarul va refuza sa suga de la san, de unde laptele curge mai greu.

Alegerea preparatului de lapte ce urmeaza a fi introdus in alimentatia sugarului este discutata cu medicul pediatru, care recomanda calitatea si cantitatea laptelui. In cazul in care se doreste utilizarea laptelui de vaca, acesta trebuie diluat si indulcit cu zahar sau glucoza inainte de administrare.
Trebuie sa avem grija ca, pe masura ce scadem cantitatea de lapte matern din alimentatie, sa introducem o cantitate adecvata de lapte de vaca pentru a evita carentele de calciu si proteine. Atunci cand cantitatea de lapte matern din alimentatie a fost injumatatita, este necesara introducerea a 200-250 ml lapte de vaca pe zi, iar cand perioada alaptarii este la final sunt necesari aproximativ 350-400 ml de lapte de vaca pe zi.

Incepand cu luna a saptea, in timp ce cantitatea de lapte pe care copilul o primeste de la san ramane aceeasi, saptamanal, introducem cate un singur nou aliment in alimentatia lui. De ce un singur aliment nou? Pentru ca in cazul aparitiei unei alergii sa stim sigur cauza acesteia; daca am introduce mai multe alimente nu am sti sigur la ce aliment este alergic micutul nostru.

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri