Daca copilasul este agitat, nervos, isi strange piciorusele la piept, plange fara oprire ore intregi fara explicatie, atunci el are colici.

Nimic nu e mai solicitant decat perioada colicilor beleusului tau: nu poti dormi noaptea si esti obosita, irascibila si stresata si in sufletul tau incolteste senzatia de neputinta cand vezi ca bebelusul plange ore in sir fara sa se opreasca, dar si teama de a nu se fi imbolnavit.

Ce sunt colicile?

Daca copilasul este agitat, nervos, isi strange piciorusele la piept, plange fara oprire ore intregi fara explicatie, atunci el are colici.

Colicile apar la 2-3 saptamani de la nastere, cresc in intensitate pe la 2-3 luni si se opresc in jurul varstei de 4 luni si reprezinta aceasta stare in care nou-nascutul plange cel putin 3 ore fara oprire ziua sau noaptea, cateva zile pe saptamana fara o explicatie aparenta pentru aceasta stare.

Cauzele colicilor

Pana in acest moment specialistii nu au identificat o cauza a colicilor, dar s-au facut mai multe presupuneri pe aceasta tema.

Initial s-a crezut ca responsabile de acest comportament al nou-nascutului sunt gazele acumulate in stomac pe parcursul meselor. Tractul digestiv al bebelusului nu este inca acomodat cu hrana si digestia laptelui duce la acumularea de gaze care determina plansul. Odata cu plansul patrunde in tubul digestiv o cantitate mai mare de aer - deci gaze care se acumuleaza peste cele deja prezente si intensifica plansul.

O alta teorie care explica cauzele colicilor nou-nascutului este aceea ca sistemul nervos al bebelusului, aflat inca in dezvoltare, are o sensibilitate fata de stimuluii din mediul extern si simte cu o intensitate mai mare miscarile normale ale intestinului.

Alta posibila cauza, desi rar intalnita o reprezinta alergia la lapte, mai ales laptele de vaca care contine multi alergeni. De aceea se recomanda ca bebelusul sa nu fie hranit in primele luni cu lapte de vaca.

Alimentatia mamei influenteaza apritia colicilor?

Mamicile care alapteaza trebuie sa aiba grija de alimentatia lor, deoarece alimentele consumate afecteaza micutul prin intermediul laptelui. Trebuie evitate pe cat posibil grasimile si condimentele, alimentele care baloneaza (fasole, varza), ciocolata, cafeaua, alcoolul.

Se poate ca unele alimente din dieta mamei sa determine colicile copilului. Astfel, se recomanda consumul alimentelor pe rand si observarea reactiei copilului la fiecare aliment din dieta mamei, pentru a identifica alimentul responsabil de aparitia colicilor.
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Pluto în Vărsător 2023 -2043 – Este vremea schimbărilor istorice pentru următoarele 3 zodii! Li se va schimba destinul în următorii ani McDonald’s, partener oficial UNTOLD pentru al doilea an consecutiv Cele mai încurajatoare citate despre succes

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri