Rahitismul la copii este o afectiune ce atinge dezvoltarea osoasa a micutului, fiind determinata de carenta de vitamina D, cea mai importanta vitamina in metabolismul calciului si sanatatea sistemului osos.


Boala poate debuta la cateva saptamani de la nastere si de obicei se manifesta in primii doi ani de viata. Dupa aceasta varsta deja putem vorbi de consecintele scheletale ale rahitismului. Carenta de vitamina D apare de obicei la copiii din zonele mai putin insorite caci soarele este cel care determina formarea naturala a vitaminei D la nivelul pielii. Astfel in zonele temperate sau nordice rahitismul este mai frecvent. Se pare ca o alta cauza este rata mare de poluare din aceste regiuni.

Cum recunoastem rahitismul?

Apar o serie de semne care pot fi observate de paritni si medici care dezvaluie prezenta acestei afectiuni, semne care in lipsa tratamentului adecvat pot ramane ca sechele, cum este toracele, scheletul membrelor sau strenul proeminent:

- Se observa deformatii ale membrelor;
- Pot sa apara fracturi;
- Abdomenul este proeminent si destins de volum (ca o mingiuta) datorita tonusului slab muscular. Tonusul scade in lipsa de calciu, acest mineral absorbandu-se doar in prezenta vitaminei D la nivel intetsinal.
- La nivelul toracelui coastele se observa usor, spatiile dintre coaste sunt accentuate si infundate;
- Apar si alte deformatii ale toracelui – sternul se curbeaza spre exterior, coastele inferioare se indrepteaza si toracele se lateste, apar mici umflaturi de o parte si de alta a sternului (matanii costale), santul subcostal Harrison
- Craniotabes – osul occipital (cel de la ceafa) este inmuiat, ca si cum ar fi o “minge de celuloid” cum este comparata senzatia de palpare in literatura de specialitate.
- Aplatizarea antero-posterioara a capului;
- Proeminenta asimetrica a boselor frontale si parietale;
- Fontanelele intarzie sa se inchida;

- Tulburari de tranzit etc.

Cum este diagnosticat rahitismul?

Rahitismul este diagnosticat de un medic pediatru in urma examenului clinic, dar si a unor analize paraclinice si imagistice, cum ar fi radiografia inchieturii mainii sau a toracelui, analiza fosfatazei alcaline (un indice biochimic al rahitismului), i se poate masura calcemia.

Urmarile rahitismului sunt date de sternul proeminent, baza lata a toracelui, deformatii osoase, picioare strambe, craniu turtit antero-posterior etc.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri