Prima saptamana din viata bebelusului este una dificila atat pentru el, fiindca isi incepe acomodarea in lumea din afara burticii, cat si pentru parinti care inca au intrebari, chiar daca unii dintre acestea au mai trait experienta sarcinii.

Un nou-nascut este foarte sensibil, se poate imbolnavi usor, iar parintii se vor alarma la fiecare simptom pe care copilul il prezinta sau la fiecare gand care ii sperie pe acestia.

Imediat dupa nastere, inca din timpul in care micutul este tinut in maternitate, mamica trebuie sa invete sa il tina, sa il alapteze sau, daca nu se poate, sa il hraneasca artificial, sa afle toate detaliile cu privire la hrana copilului (cantitativ, cat de des etc.), sa invete cum sa depisteze o posibila balonare sau constipare a copilului, precum si cum trebuie sa il lase sa doarma, sa il imbaieze, sa ii faca masaj etc. Dintre toate nelamuririle care pot sa apara, vi le prezentam pe cele mai importante, iar restul numeroaselor intrebari trebuie sa le notati si sa le clarificati inca din maternitate, inainte de a ajunge acasa cu bebelusul.

5 Lucruri de stiut pentru prima saptamana a nou-nascutului

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. MiniGhid astrologic: 5+5 Calități și Defecte ale zodiei TAUR 5 MAI – Eclipsă de lună prin penumbră și Lună plină în Scorpion – Cât trăim, învățăm, aflăm și experimentăm. Lecția inimii ușoare! Luna plină din Scorpion 5 mai – efect de catalizator al unor mari schimbări pentru următoarele 3 zodii. Destinul lor este pe cale de a se împlini!  

Cand se face primul examen medical de la iesirea din maternitate

Primul examen medical al sugarului este programat in general la doua saptamani de la parasirea maternitatii, aceasta daca nu exista alte cauze care sa necesite o evaluare mai atenta a copilului. Toti bebelusii sunt consultati la acest interval de timp si toti trebuie sa inceapa programul de vaccinari obligatorii pana in doua luni.

Moartea subita si pozitia din timpul somnului

Toti medicii recomanda ca micutul sa fie culcat pe spate pentru a evita moartea subita a nou-nascutului, ci nu pe burta, cum se mai intampla sa fie culcati de mamicile lor. Studiile statistice arata ca incidenta mortii subite la sugari a scazut foarte mult de cand mamaicile au inceput sa fie informate cu privire la pozitia corecta a bebelusului in timpul somnului.


Somnul bebelusului

Ca tot vorbim de somn, mamicile se vor intreba cat ar trebui sa doarma bebelusul. Bebelusii dorm foarte mult, dar totodata se trezesc des pentru a fi hraniti, caci intestinele lor inca nu au capacitatea de stocare a lapticului ingerat, astfel au nevoie sa se hraneasca la cateva ore, indiferent daca este noapte sau zi. De asemenea in general dupa masa ei isi pot face nevoile, ceea ce este o reactie fiziologica. Intrebati medicul neonatalog despre programul de alptare sau hranire artificiala a copilului si rugati-l sa va arate care sunt pozitiile de hranire ale bebelusului.

Portalul 55 se deschide la început de Mai! Urmează una dintre cele mai puternice zile pentru manifestarea schimbărilor dorite - ziua 5 din luna a 5-a!   Scurt GHID de supraviețuire în vreme de Mercur Retrograd: ce să faci în perioada 21 aprilie-14 mai 2023 Luna MAI 2023 – mai mult din tot ceea ce ne dorim. Luna cu vibrația lui 3 are o energie divină și manifestări creatoare. Avem datoria Bucuriei în această lună!  

Este motiv de alarmare icterul fiziologic al copilului mic?

Dupa cum ii spune si numele, acest icter este fiziologic, adica este normal sa apara mai ales ca ficatul nou-nascutului nu este suficient dezvoltat. Icterul fiziologic poate fi mai mult sau mai putin evident la copilul mic, dar medicul trebuie contactat pentru a exclude si o cauza patologica a acestui icter pe care parintii il ibserva prin colorarea pielii micutului. Uneori, pielea copilului se mai poate colora spre portocaliu atunci cand estre hranit cu prea mult morcov, mimand un icter, dar aceasta se intampla la varsta mai mare cand poate fi hranit si cu suc de morcovi.

Cand trebuie contactat medicul?

Medciul trebuie contactat ori de cate ori credeti ca ceva nu este in regula la copilul mic, char daca se dovedeste a fi o alarma falsa (sa dea Dumnezeu). Insa parintele nu are suficiente studii de specialitate pentru a face diferenta intre un simptom fals si unul real, de aceea cel mai sigur este ca medicul sa fie contactat ori de cate ori sesizati ceva anormal la bebelus.

Viața este frumoasă dacă știi cum să o trăiești! MARELE Horoscop al Lunii Mai 2023: previziuni astrale complete pentru fiecare zodie în parte Capodopere ale Renașterii de la Brukenthal, expuse la Art Safari

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri