Rata alaptarii exclusive in 2010 a fost de 12,6%, indicand o scadere fata de alti ani. Aceasta cifra este mult sub media europeana si sub cea mondiala de 39%

Un studiu recent realizat de Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului care a evaluat starea nutritionala a nou-nascutilor si sugarilor in Romania arata ca in anul 2010:

  • initierea alaptarii timpurii este inca putin adoptata in Romania chiar si in Spitalele Prieten al Copilului . Desi este sub standard, initierea alaptarii timpuri are o rata de trei ori mai mare in aceste spitale fata de maternitatile obisnuite.
  • rata alaptarii exclusive la nivel national a fost de 12,6%, indicand o scadere fata de alti ani. Aceasta cifra este mult sub media europeana. Pe regiuni, in Moldova, unde se afla si cele mai multe Spitale Prieten al Copilului aceasta rata s-a mentinut la nivelul de 16,1%, iar cea mai scazuta rata, de 10%, se intalneste in zona de sud, cu cele mai putine maternitati active in Initiativa Spital Prieten al Copilului
  • durata medie pentru orice tip de alaptare a fost de 8,83 de luni, in crestere fata de 6,6 luni, in 2004. Aceasta crestere exprima o ameliorare importanta si se datoreaza cresterii duratei de alaptare si dupa varsta de un an.

Adoptarea Codului International de Marketing al Substituentilor de Lapte Matern in 1982 de catre Romania inseamna asumarea transpunerii acestui Cod in legislatia nationala. Scopul final este de a ocroti alaptarea astfel incat tot mai multi copii sa beneficieze de laptele matern. Ne dorim ca prin aceasta expozitie de fotografie sa informam prin imagine reprezentantii autoritatilor si opiniei publice cu privire la importanta alaptarii, sa tragem un semnal de alarma factorilor de decizie politica asupra necesitatii crearii unui set de instrumente care sa sustina, promoveze si protejeze alaptarea si mai ales sa activam autoritatile in sustinerea initiativei legislative cu privire la reglementarea activitatii de marketing a substituentilor de lapte matern. Transpunerea Codului este doar un instrument, aceasta nu va rezolva situatia alaptarii in Romania.”, afirma Edmond McLoughney – Reprezentant UNICEF Romania.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Semnificația viselor: Ce înseamnă când visezi pe cineva care a murit? Este semn bun sau rău? Scurt GHID de supraviețuire în vreme de Mercur Retrograd: ce să faci în perioada 21 aprilie-14 mai 2023 Prestige Orchestra lansează piesa mirilor anului 2023. Ascultă „Ne unim destinele”

Sursa: Comunicat de presa


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri