La nastere, imediat ce micutii vin in contact cu lumea noastra, a adultilor, trebuie sa prezinte niste reactii care sunt in stransa legatura cu starea lor de sanatate la venirea pe lume.

Pentru ca aceste reactii ale noul-nascutului sa fie standardizate, s-a creat Scorul Apgar.

Ce este scorul Apgar?

Scorul Apgar al noului nascut valorifica reactia si adaptarea imediata a micului la noul sau mediu de viata – cel extrauterin. Acest Scor a fost formulat de Virginia Apgar al carei nume il poarta in anul 1952 ca o modalitate de evaluare a nou-nascutului la nastere, Scor ce este folosit si astazi.

Ce evalueaza Scorul Apgar?

Scorul Apgar evalueaza o serie de parametri:
- respiratia normala sau nu a nou-nascutului;
- frecventa cardiaca;
- tonusul muscular;
- reflexele, printre care si cel de plans;
- culoarea tegumentelor.

Nota 10 reprezinta o buna functionare a tuturor sistemelor micutului. Scorul Apgar se masoara imediat la nastere, in primul minut, apoi la 5 minute. Cel masurat la 5 minute este cel mai relevant pentru prognosticul sanatatii micutului.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Direcția spre care mergi este mai importantă decât viteza cu care o faci Atunci când nu mai crezi în nimic, îți rămâne o singură variantă: Să crezi în tine! Premieră medicală: primele intervenții ortopedice de protezare a genunchiului cu proteză 3D personalizată din România

Valoarea notei

Nota 10 la Scorul Apgar

Micutul are tonus normal, excitabilitate normala, tipa, culoarea roz a tegumentelor, respiratie si frecventa cardiaca normala.

Nota 8 si 9 la Scorul Apgar

Reprezinta aceleasi caracteristici de mai sus, dar culoarea pielii este cianotica. Cianoza prezenta doar la nivelul extremitatilor reprezinta nota 9, iar cianoza sau paloarea generala nota 8.

Nota 7 la Scorul Apgar

La cele de la nota 8 se adauga o respiratie superficiala neregulata ceea ce exprima un grad de hipoxie. Copiii nascuti prin cezariana au intotdeauna Scorul Apgar sub 7, in special datorita depresiei anestezice.

Nota 6-4 la Scorul Apgar

Micutii prezinta o cianoza accentuata generalizata, atonie, lipsa respiratiilor.

Nota Apgar sub 3

Nou-nascuti sever depresati, ritm cardiac sub 100 batai pe minut (copiii au frecventa cardiaca mare), lipsa respiratiei spontane, atonie generalizata, cianoza sau paloare generalizata, excitabilitatea si reflexele scazute sau absente.

Lavazza lansează capsulele Qualità Rossa, neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon și compatibile cu aparatele de cafea Nespresso Original Curățenia de Paște în pădurea Lucianca - o inițiativă Sarantis România împreună cu Let’s Do It România A patra conferință Autentic va avea loc pe 30 mai 2023

Scorul Apgar sub 6 necesita supravegherea si reanimarea nou-nascutilor.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri