6 Ianuarie 2012 publicat în Copil 38 share-uri

Sindromul copilului mijlociu este foarte frecvent in familiile cu mai multi copii, rivalitatea intre frati avand un impact foarte mare asupra comportamentului si dezvoltarii fiecaruia dintre ei.

Sindromul copilului mijlociu

Atunci cand faci parte dintr-o familie cu trei copii, ca parinte esti depasit numeric, iar ca si copil ai sanse sa fii „uitat” in procesul zilnic.

Personalitatea copilului in functie de ordinea nasterii

Parintii au un impact incredibil asupra dezvoltarii personalitatii copiilor lor, dar si fratile si surorile au un rol la fel de important. Oamenii de stiinta au descoperit ca 33% din timpul copiilor este petrecut alaturi de fratii si surorile lor, mai mult decat cu oricine altcineva. De asemenea, ei au descoperit ca ordinea la nastere si relatiile dintre copii au o influenta foarte mare asupra personalitatii, stimei de sine si chiar asupra ambitiei.

Copilul cel mai mare tinde sa devina lider. De exemplu, aproape toti presedintii SUA au fost ori primul copil al familiei sau primul baiat din familie. Primul copil va fi mereu cel mai asteptat si dorit copil de catre parinti. Parintii au emotii cu privire la calitatile lor parentale, asa ca primul „experiment” va fi mereu presarat de nou si de incitant, de motive de bucurie la tot pasul. Asa ca acest copil va avea tot timpul si toata atentia parintilor. Insa in timp, copilul cel mai mare va simti cea mai mare presiune din partea parintilor si va avea si cele mai multe restrictii comparativ cu fratii sau surorile sale. La toate acestea se poate adauga si responsabilitatea de a avea grija de fratii sau surorile sale mai mici.

Atunci cand un al doilea si chiar al treilea copil apar in familie, exista copilul „mijlociu”. Da, „Sindromul copilului mijlociu” este real. Acest copil poate deveni foarte frustrat pentru ca el se afla intre cel mai mare copil, cel de la care toata lumea are asteptari, si cel mai mic, rasfatatul familiei. Nu de putine ori, copilul mijlociu se va afla intr-un triunghiu ciudat in care se va simti strain uneori.

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri