15 August 2012 publicat în Copil 19 share-uri

Calciul este un mineral cu rol vital in organism avand functii multiple, de la cele structurale, intrand in alcatuirea scheletului osos pana la cele de coagulare a sangelui sau contractie a muschiului cardiac.

Necesarul de calciu

Calciul este necesar la toate varstele, dar se remarca un interval in care necesarul de calciu este cel mai ridicat, respectiv, la grupele de varsta 9-13 ani si 14-18ani, mai exact in perioada pubertatii.

La pubertate, pentru o crestere si dezvoltare armonioasa e nevoie de aproximativ 1300mg calciu/zi din surse animale si vegetale.

Deasemenea femeia gravida necesita un aport crescut de calciu de 1200-1500mg/zi.

Copiii intre 4-8 ani au nevoie de 1000mg/zi calciu.

Surse animale de calciu

1 Lactate

Lactatele sunt una din cele mai importante surse de calciu. Branza are cel mai mare continut de calciu, de aproximativ 900mg/100g.

Iaurtul are de patru ori mai mult calciu decat laptele. Dezavantajul in cazul lactatelor este dat de continutul ridicat in acizi grasi saturati care favorizeaza depunerile de cholesterol pe vasele de sange.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Alexandrion Group a premiat tineri sportivi cu performanţe remarcabile la 9 discipline, în cadrul Galei Trofeelor Alexandrion 2023 Kaufland România a plantat o pădure egală cu numărul de angajați la Scorțeni, județul Prahova Top 10 cele mai frumoase grădini de trandafiri din lume

Deasemenea in toate produsele lactate raportul intre calciu si fosfor nu depaseste valoarea de 1,2. Calciul are nevoie pentru absorbtie optima de un raport calciu/fosfor care sa depaseasca 1,7.

2 Stridii

Stridiile contin pe langa calciu si foarte mult fier si proteine si sunt recomandata inclusiv in diete, avand putine calorii si un gust excelent.

Sursa foto: sxc.hu


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri