26 Aprilie 2013 publicat în Copil 11 share-uri

Alimentatia la san este recomandata tuturor sugarilor la termen si celor nascuti inainte de termen.

Laptele matern- un aliment ideal pentru sugar

Singurele ajustari necesare in timpul alimentatiei la san vor fi facute in privinta suplimentarii cu vitamina D, fier si fluor.

Compozitia laptelui uman variaza:

  • in functie de stadiul lactatiei
  • in cursul aceleiasi zile
  • in cursul aceluiasi supt

In primele zile de la nastere laptele este mai vascos, bogat in proteine si minerale – numit colostru.
Laptele de tranzitie se secreta intre zilele 6-10, dupa nastere si are o compozitie intermediara intre colostru si laptele definitiv.
In nasterea prematura laptele este mai bogat cu 15-25% in proteine si 40-50% in lipide.

Valori nutritive ale laptelui matern

Glucidele din laptele matern

Laptele matern contine glucide in proportie de 70% (spre deosebire de 48% in laptele de vaca).
Laptele de mama contine oligozaharide (absente in laptele de vaca), utile pentru dezvoltarea florei colonice bifidigene a sugarului, (lactobifidus 1), care il va proteja impotriva bolii diareice acute.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Hidratarea, cheia pentru zile de sărbătoare reușite. Sfaturi pentru un Paște sănătos ”Un elev exemplar” – presa sârbă despre adolescentul care a deschis focul într-o școală din Belgrad Un broker AVBS Credit a intermediat anul trecut un volum de credite în valoare de aproape 11 milioane de euro

O parte din lactoza (prezenta in cantitate mai mare in laptele de mama) ajunge la nivelul intestinului gros, reprezentand substratul dezvoltarii florei bifidigene, “prietenoase”, care inhiba cresterea bacteriei E.coli-la sugarul la san.

Proteinele din laptele matern

1 Proteinele totale in laptele de mama sunt 10% (35% in laptele de vaca). Laptele matern are proteine speciale, care nu se gasesc in laptele de vaca, precum lactotransferina, imunoglobuline, lizozim care protejeaza copilul de anemie si ii asigura imunitatea si rezistenta in fata infectiilor.

2 Cazeina este de 10 ori mai redusa decat in laptele de vaca, insa cu o biodisponibilitate mult mai mare. Laptele de vaca are de sapte ori mai multa cazeina decat laptele matern, de aceea precipita, facand efortul digestiv al bebelusului mult mai mare.

Un mix perfect pentru frumusețea pielii, părului și unghiilor tale Un program creat de trei elevi din Hunedoara va rula pe Staţia Spaţială Internaţională Un nou spectacol legendar marca Lord of the Dance la Sala Palatului din București

3 Lactoglobulina, o proteina cu efect alergizant prezenta in laptele de vaca, lipseste in laptele uman.

4 Lactoferina, o glicoproteina care fixeaza atomii de fier (previne anemia) si impiedica multiplicarea germenilor (E.Coli), este bine reprezentata in laptele matern si scazuta in laptele de vaca.

sursa foto:sxc.hu;shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri