Chiar daca oul nu are coaja fisurata, se poate contamina cu o bacterie denumita salmonella, responsabila de aparitia intoxicatiei alimentare cu oua, cu manifestari mai accentuate la copii.

Intoxicatia alimentara cu salmonella

Salmonella este o bacterie care poate contamina carnea de pasare, ouale, laptele nefiert, apa.

Pasarile, rozatoarele sunt rezervorul natural al acestei bacterii, iar omul este gazda accidentala.

Salmonella ataca mucoasa tractului digestiv si produce intoxicatii alimentare mai severe la varstele extreme (copii, batrani), la persoanele care iau tratament antiacid.

Cum se contamineaza ouale cu salmonella?

Oul se poate contamina cu bacterii, indeosebi salmonella, atunci cand este eliminat, prin coaja fisurata sau direct din ovarul gainii, cand nu are coaja.

Sfaturi pentru preventia intoxicatiei alimentare cu oua

Ouale nu se cumpara daca nu sunt depozitate la frigider sau daca au coaja fisurata si nu se tin niciodata la temperatura camerei.

Cumparati oua numai din locuri avizate sanitar, transportati-le cat mai rapid la domiciliu si depozitati-le in frigider in locul mai racoros (nu pe usa).

Majoritatea oualor sunt contaminate cu salmonella doar la exterior, de aceea ca masura de precautie pot fi tinute in apa fiarta un minut, inainte de folosire, evitandu-se astfel contaminarea in timpul gatirii.

Folositi o igiena corespunzatoare cand preparati ouale. Spalati-va mainile si ustensilele inainte si dupa ce ati intrat in contact cu ouale.

Atentie la mancarurile sau deserturile ce contin oua crude sau putin fierte: maioneza, frisca, creme de prajituri, inghetata.

Ouale fierte trebuie mancate in cel mult o saptamana de la fierbere.

sursa foto:sxc.hu


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri