21 Iunie 2013 publicat în Copil 10 share-uri

De doua decenii, tara noastra trece printr-o drastica reducere demografica, al carei efect poate fi periclitarea viitorului nostru ca natie, de pe harta sfarsitului de secol XXI!

De ce ne intereseaza natalitatea?

De doua decenii, tara noastra trece printr-o drastica reducere demografica, al carei efect poate fi periclitarea viitorului nostru ca natie, de pe harta sfarsitului de secol XXI!
Populatia actuala stabila a Romaniei este de aproximativ 18,6 milioane de locuitori si se afla in scadere!
Fata de noiembrie 2011, populatia stabila a Romaniei a scazut cu 400.000 de locuitori, adica, aproximativ cu 1 roman la fiecare 2 minute.
In 2100, o statistica ONU, a aratat ca, populatia globala va depasi 10 miliarde de locuitori, dar anumite tari, printre care si Romania, vor cunoaste o scadere marcata a numarului de locuitori, populatia Romaniei, ajungand pana atunci, sub 10-12 milioane de locuitori.

Scaderea natalitatii

Fertilitatea traditionala, de 5-6 copii pentru o femeie s-a schimbat in epoca moderna, datorita industrializarii, urbanizarii, cresterii nivelului de instruire.
Ingrijorarile privind natalitatea s-au inregistrat dupa 1970. Amanarea casatoriei si limitarea fertilitatii in cadrul casatoriei (mijloacele contraceptive, avortul, planificarea familiala) sunt principalii factori ai scaderii natalitatii.
Degradarea nivelului de trai, somajul, stresul, participarea femeii in activitatile economice si sociale sunt alti factori de reducere a natalitatii.
Perioada 1967-1989, prin masurile pronataliste a determinat cresterea numarului nasterilor.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Școala Încrederii începe o Revoluție în Educație și încurajează românii să spună STOP bullyingului și violenței în școli Trei autori români de top în portofoliul Editurii CUANTIC! Cazul Ana Morodan mi-a amintit că ar trebui să fim mai atenți la nevoile emoționale ale copiilor, ale elevilor și ale studenților noștri

Avortul- pana cand?

Liberalizarea avortului s-a facut prin decretul din 1957, rata avortului crescand de la 220 avorturi la 100 nascuti-vii (1960) la 400 avorturi la 100 nascuti-vii (1965).
Legea din 1966 a interzis avortul si s-a mentinut pana in 1989.
Revolutia din decembrie 1989 a adus printre primele masuri, abrogarea legislatiei privind interzicerea avortului si contraceptiei, care a dus la scaderea continua a natalitatii.
In anii 1990-1991, rata avorturilor a crescut iar la 315 avorturi la 100 nascuti-vii.
Raspandirea mijloacelor “moderne” de contraceptie a dus la scaderea ratei avorturilor la 48 avorturi la 100 nascuti-vii, in 2010.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri