An de an, in noaptea de 5 spre 6 Decembrie copiii il asteapta cu emotie si bucurie in suflet pe Mos Nicolae, care aduce cadouri atat pentru cei mici, cat si pentru cei mari.

An de an, in noaptea de 5 spre 6 Decembrie copiii il asteapta cu emotie si bucurie in suflet pe Mos Nicolae, care aduce cadouri atat pentru cei mici, cat si pentru cei mari.

Povestea lui Mos Nicolae s-a spus de-a lungul anilor in multe variante, astfel ca nu se stie cu exactitate cine a fost Mosul si care povestioare sunt adevarate referitoare la el.

Cine este Mos Nicolae?

Mos Nicolae este intruchiparea la varsta a treia a Sfantului Nicolae.

Sfantul Nicolae, nascut in jurul anului 340-350, s-a dovedit de mic copil ales al Domnului prin numeroasele minuni savarsite: vindecarea bolilor, invierea unui corabier cazut de pe catarg, influentarea fenomenelor naturale prin rugaciune, credinta si post etc.

Provenind dintr-o familie cu posibilitati materiale, la moartea parintilor s-a hotarat sa foloseasca averea mostenita pentru a-i ajuta pe ceilalti si a le face bucurii.

Viata Sfantului Nicolae a fost incununata de sentimente de dragoste fata de Dumnezeu si fata de semeni, mai ales pentru cei mici, incercand sa ajute pe toata lumea nevoiasa si fiind considerat protectorul celor neputinciosi si neajutorati.

Astfel, oamenii isi amintesc de el ca fiind protectorul saracilor, fetelor nemaritate si virgine, tuturor copiilor, corabierilor, pescarilor, hotilor si criminalilor, judecatorilor etc.

Sfantul Nicolae s-a refugiat la batranete in manastirea din Sion fondata de el si a murit pe data de 6 Decembrie.

Noaptea de Mos Nicolae

Povestea cadourilor impartite pe ascuns de catre Mos Nicolae in noaptea de 5 spre 6 Decembrie a luat nastere inca din vechi timpuri.

Cu emotie si bucurie in suflet, copiii se pregatesc temeinic pentru aceasta noapte, isi curata ghetutele si cizmulitele si le aseaza la usa sau la fereastra. Se spune ca noaptea Mosul vine la geam si vede copiii cuminti care dorm, lasandu-le daruri in ghetute.

Copiii care au fost cuminti pe parcursul anului primesc dulciuri, fructe, jucarii, iar in unele zone la acestea de adauga un manunchi de de nuieluse colorate. Neastamparatii si copiii care nu au fost cuminti primesc o nuielusa, in semn de avertizare, sugerandu-le sa se cuminteasca.

In dimineata urmatoare, indemnati de curiozitate si nerabdare, copilasii cuminti gasesc cizmulitele pline de cadouri de la Mosul si ii multumesc acestuia.

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri