Chiar daca au trecut cativa ani de la nasterea copilasului tau, il vezi tot ca pe un bebelus neajutorat si incerci sa amani cat mai mult momentul inscrierii la gradinita, gandindu-te ca nu e suficient de mare pentru a se descurca in colectivitate.

Chiar daca au trecut cativa ani de la nasterea copilasului tau, il vezi tot ca pe un bebelus neajutorat si incerci sa amani cat mai mult momentul inscrierii la gradinita, gandindu-te ca nu e suficient de mare pentru a se descurca in colectivitate.

Care este varsta potrivita pentru inscrierea la gradinita?

In Romania, varsta minima necesara pentru frecventarea gradinitelor de stat este de 3 ani. Se presupune ca la 3 ani copilasul tau stie sa foloseasca tacamurile, sa mearga la toaleta si sa comunice cu cei din jur. In gradinitele particulare se admit copii de varsta din ce in ce mai frageda, chiar mai mici de 2 anisori.

De fapt psihologii tin seama mai mult de varsta psihologica a copilului cand vine vorba de varsta optima pentru gradinita. Aceasta varsta psihologica reprezinta gradul de maturizare si dezvoltare psihica, fizica si intelectuala al fiecarui copil. Unii copii sunt apti sa mearga la gradinita la mai putin de 3 ani, in timp ce altii nu sunt pregatiti nici la 4 ani.

In general copilul tau iti va da de inteles ca este pregatit pentru gradinita- tu trebuie sa stii doar sa interpretezi semnele: poate sa foloseasca tacamurile, stie sa ceara la toaleta si sa foloseasca singur olita, stie sa se imbrace si sa se dezbrace singur, poate comunica cu cei din jur, exprimandu-si clar nevoile.

Gradinita are avantajele ei

Poti fi tentata la inceput sa nu iti trimiti copilul la gradinita, deoarece ti-e teama ca nu se va descurca in societate, printre straini in lipsa ta si vei tinde sa o rogi pe bunica sa aiba grija de el. Dar daca pui in balanta beneficiile pe care le are copilul tau de pe urma frecventarii gradinitei si cele pe care le are de pe urma statului cu bunicii, talerul se va inclina net in favoarea gradinitei.
Iata cateva din avantajele gradinitei:
  • Copilul invata poezii si cantecele noi
  • Deprinde regulile de baza ale unei bune igiene
  • Incepe sa socializeze si sa se joace cu ceilalti copii
  • Face lectii pregatitoare pentru scoala si chiar invata limbi straine
  • Invata sa deseneze, sa picteze si sa modeleze plastilina
  • Se obisnuieste sa fie ordonat si ascultator

La ce trebuie sa ne gandim cand alegem gradinita?


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri