4 Martie 2009 publicat în Copil 2 share-uri

De multe ori copiii trec prin diverse tulburari ale sanatatii mai mult sau mai putin grave, mai mult sau mai putin reale (uneori inventeaza pentru a scapa de unele activitati).

Lipotimia si sincopa

Ambele denumiri sunt reunite sub termenul popular de “lesin”. Exista totusi o diferenta intre lipotimie si sincopa. Lipotimia este forma usoara a lesinului, cea in care nu se pierde total constienta, insa persoana respectiva nu poate sta in picioare, pierde in mare parte controlul corpului, vederea se incetoseaza, poate auzi pocnituri in ureci, poate simti pusee de transpiratie (rece sau calda) sau chiar stari de greata insa persoana isi aminteste de acest incident si de ceea ce s-a intamplat in timpul starii de rau.

Sincopa reprezinta forma mai grava a lesinului si se caracterizeaza prin pierderea totala a controlului asupra corpului, pierderea starii de constienta, reflexe vagale (pierderea tonicitatii musculaturii sfincterelor, astfel persoana scapa urina, lacrimi, scaun etc), persoana se poate ranii in urma caderii, starea de inconstienta este declansata brusc, persoana respectiva nu isi mai aduce aminte ce s-a intamplat.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Seceta din Europa scumpește legumele și fructele. Care sunt cele mai afectate culturi Acestea sunt cele 2 zodii puternic influențate de Eclipsa de Soare de pe 20 aprilie: Au o întâlnire specială cu propriul destin! Testul celor 3 Sfinți: Ce mesaj sacru îți poate schimba viața?

Evident, in ambele cazuri difera cauzele, astfel ca sincopa are cauze mai grave. Insa indiferent de forma lesinului, fie sincopa, fie liptimie, copilul care a trecut printr-o astfel de experienta trebuie dus de urgenta la medic. Lipotimia este declansata de scaderea glicemiei (poate fi o coma hipoglicemica ce tradeaza debutul unui diabet insulino-dependent), hipocalcemie, anemie, diverse tulburari metabolice si hormonale (dereglari ale tiroidei de exemplu). Sincopa are cauz emai grave, hipoxie cerebrala, cauze cardiace (malformatii congenitale sau afectiuni), hormonale (disfunctii ale tiroidei) etc.

Ce trebuie sa faceti? Pana la sosirea ambulantei copilul trebuie culcat pe spate cu picioarele ridicate la un nivel superior capului, daca nu s-a trezit i se va da pe la nas cu substante puternic volatile (otet, spirt, alcool) si se va da cu apa pe fata, palmuind USOR obrajii (cat sa intele putin), iar dupa trezire micutul nu se va ridica ci va ramane astfel pana la sosirea ambulantei. Intre timp spatiul unde se afla copilul trebuie sa fie bine oxigenat (in incaperi deschideti gemurile) si nu lasati alte persoane sa se stranga in jurul lui. Asigurati-va ca nu prezinta lovituri la cap sau hemoragii care trebuie oprite (prin compresie pe os). De asemenea, daca prezinta ceva strans in jurul gatului, eliberati-l.

De ce jantele sunt la fel de importante ca și anvelopele: 3 motive Luna plină din Scorpion 5 mai – efect de catalizator al unor mari schimbări pentru următoarele 3 zodii. Destinul lor este pe cale de a se împlini!   Mercur retrograd 21 aprilie -14 mai: Zodiile cu cele mai puternice lecții de învățat în următoarele 3 săptămâni! Vor ieși câștigătoare la sfârșitul acestei perioadei dacă își vor asculta sufletul

Tusea excesiva, senzatia de sufocare

Daca micutul are o criza de tuse (iritanta) in care simte ca se sufoca (dispnee), ori inspira aer insa nu-l mai poate da afara, asezandu-se intr-o pozitie specifica, antalgica, aplecat cu mainile fixate pe un suport, fata se inroseste si ajunge sa respire cu suerat (weezing) este foarte posibil ca micutul sa prezinte o criza de astm. Astmul debuteaza de obicei in copilarie, de multe ori, sub tratament disparand la adolescenta. Cauzele astmului sunt multiple, cele mai frecvente sunt insa cele de natura alergica. Ce se intampla? Sub actiunea unor substante musculatura ramificatiilor bronsice (tubii care conduc aerul de la trahee pana in alveolele pulmonare, care sunt ca niste saculeti elastici ce se umplu cu aer in timpul inspirului) se contracta – spasmul bronsic. Astfel, aerul reuseste sa patrunda pana in alveole, insa nu mai poate fi eliminat, oxigenul din aerul deja inspirat se consuma de catre organism, avand nevoie de altul, insa daca aerul nu poate fi dat afara prin expir nici nu poate fi reoxigent, astfel asmaticul se poate sufoca. De aceea el se prinde cu mainile de ceva fix si isi forteaza cutia toracica si musculatura intercostala sa preseze cavitatea toracica si plamanii inclusiv pentru a putea expira, insa aceasta metoda nu este suficienta pentru restabilirea respiratiei normale.
Luna MAI 2023 – mai mult din tot ceea ce ne dorim. Luna cu vibrația lui 3 are o energie divină și manifestări creatoare. Avem datoria Bucuriei în această lună!   Ți-a rămas cozonac după sărbători? Nu îl arunca! Uite în ce desert delicios îl poți transforma 6 proiecte pentru elevi încep în luna mai în București. Cursuri gratuite de înot și un târg educațional, printre acestea

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri