Din pacate in ultimii ani frecventa imbolnavirii de astm a copiilor sub cinci ani s-a dublat in tarile dezvoltate industrial. Aceasta datorita cresterii gradului de poluare la care cei mai sensibili sunt copiii.

Din pacate in ultimii ani frecventa imbolnavirii de astm a copiilor sub cinci ani s-a dublat in tarile dezvoltate industrial. Aceasta datorita cresterii gradului de poluare la care cei mai sensibili sunt copiii.

Care sunt simptomele astmului?

Astmul determina simptomatologia specifica datorita faptului ca in cazul crizelor caile aeriene se ingusteaza suficient incat aerul intra, dar nu mai reuseste sa iasa corespunzator. In general aceasta boala debuteaza dupa o raceala intensa, o bronsita, o pneumonie etc. Copilul prezinta criza scurte la inceput. Simptomele generale constau in:
- apartia unor pusee de tuse seaca
- dificultati respiratorii la efort
- respiratia suieraotare (wheezing)
- respiratii scurte si dese (dispnee)
- strangere toracica
- imposibilitatea ca in timpul crizelor copilul sa stea in pozitie orizontala, el ia pozitia antalgica in care prinde cu mainile un pinct fix (o masa de exemplu) se apleaca si incearca sa forteze muschii cutiei toracice pentru a putea expira.
- Transpiratie
- Cresterea ritmului cardiac
- Confuzie, anxietatea, senzatia tipica de sufocare

Care sunt cauzele si factorii de risc rpivind astmul la copii?

Astmul se datoreaza adesea unei reactii inflamatorii (fiind initiat de o raceala puternica, o pneumonie, o afectiune a aparatului respirator), dar poate fi si de natura alergica (fumul de tigara de exemplu).

Factorii declansatori sunt diferiti de la un copil la altul, ei putand fi:
- de natura alimentara, provocand alergii
- infectii ale cailor aeriene superioare
- noxe poluante: zona industriala unde locuieste, fumul de tigara etc.
- alergeni din aer: parul animalelor, mucegai, praf etc.

Factori de risc:
- cei familiali: daca in familie exista persoane cu rinita alergica (febra fanului), urticarie, eczema, antecedente de astm
- cei de mediu: alergii, fumul de tigara si poluarea, obezitatea sau greutatea mica la nastere.

Diagnostic

Trei crize repetate de tuse seaca sau cu alte simptome tipice astumului se considera ca pun diagnosticul bolii inainte de 2 ani. Dupa 3-4 ani deja astmul poate fi confirmat prin teste functionale respiratorii ce releva o hiperreactivitate bonsica.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri