ghid pentru o viaƣă ßmplinită

Despre limite, reguli si consecinte in disciplinarea copiilor - partea I

Diana TUDOSE, Psiholog Salvati Copiii Romania, ne vorbeste despre modalitatile de trasare a limitelor si stabilire a regulilor.

Diana TUDOSE, Psiholog Salvați Copiii România, ne vorbeste despre modalitatile de trasare a limitelor si stabilire a regulilor.

Limitele îi direcționează pe copii și îi ajută să atingă obiectivele pe care părinții le-au propus pentru dezvoltarea lor. Părinții își doresc copii care să evolueze și să se transforme în adulți disciplinați, responsabili și atenți; copii au nevoie însă de ocazii în care să facă anumite alegeri și să se confrunte cu anumite limite.

Pentru a putea stabili limite, părinților trebuie să le fie foarte clar ce așteaptă de la copii lor și care dintre comportamentele acestora sunt acceptabile. Stabilirea limitelor funcționează cel mai bine în contextul unei bune relații părinte – copil.

Dacă relația dintre părinte și copil este una pozitivă, cresc șansele ca acesta să accepte valorile și convingerile propuse de adult și să înteleagă motivele pentru care i se limitează comportamentul.

Este mai dificil să influențăm un copil în permanență criticat, corectat și admonestat. În aceste condiții, copilul nu va dori să coopereze cu părintele în rezolvarea problemelor, ba mai mult, în timp, va alege să i se opună.

Mai jos sunt prezentate câteva sugestii pentru trasarea limitelor.

„Regulile casei”
Un bun început pentru a stabili limite este setul de „reguli ale casei”; un copil obișnuit cu regulile casei va manifesta frecvent și relativ ușor comportamente care să satisfacă și asteptările celui mai exigent părinte.

O regulă bună precizează cu claritate comportamentul așteptat.
Ar fi util să scrieți regulile și să le afișați într-un loc accesibil fiecărui membru al familiei (de ex. ușa frigiderului).

Regulile casei sunt utile din două puncte de vedere.

În primul rând, ele exprimă așteptările pe care le aveți în ceea ce privește anumite comportamente specifice ale copilului.

De pildă, dacă copilul tău obișnuiește să întârzie mult după programul de școală poți să emiți o regulă conform căreia „Fiecare dintre copii va veni zilnic direct acasă dupa orele de școală!”.

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Despre limite, reguli si consecinte in disciplinarea copiilor - partea I.


rgulile casei (1 comentariu, 385 vizualizari)
foarte interesant!...chiar astept cu interes partea a doua .
am doi baieti mici..unul de 5 ani si celalalt de 3 si deja simt ca nu-i mai pot "tine" in frau....chiar m-ar interesa asa niste reguli...

Iƣi place să scrii?

Daca iti place sa scrii, trimite-ne pe adresa office@garbo.ro articolele tale.
Cele mai bune dintre ele vor fi publicate.