Diana TUDOSE, Psiholog Salvati Copiii Romania, ne vorbeste despre modalitatile de trasare a limitelor si stabilire a regulilor.

Atunci când regulile sunt specifice i uor de îneles, cresc i sansele de a fi respectate.
Regula „Trebuie s ne splm pe dini” nu ajut prea mult deoarece nu precizeaz când anume i cu ce frevcen trebuie s facem acest lucru.

Pe de alt parte, regula „Fiecare membru al familiei se va spla pe dini în fiecare dimineaa i în fiecare sear, înainte de culcare” este clar, nu genereaz confuzie i nu las loc de discuii.

Regula de mai sus este clar pentru ca îi spune copilul ce s fac, nu ce s nu fac. Ori de câte ori formulai o regul nou, întrebai-v: „Ce vreau s se schimbe în comportamentul copilului meu? Ce ar trebui s fac altfel/ mai bine?”. Este bine ca regula s fie scurt, formulat în cuvinte simple, pentru a fi uor de reinut.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor ”Un elev exemplar” – presa sârbă despre adolescentul care a deschis focul într-o școală din Belgrad Testul DA sau NU: Află ce părere au oamenii din jur despre tine!

Un aspect foarte important legat de utilizarea regulilor, privete stabilirea de recompense i consecine pentru respectarea, respectiv înclcarea acestora.

Este foarte important s v ludai copilul atunci respect regula. Ba mai mult, în etapa de început, în care copilul îi însuete regula nou, comportamentul su trebuie recompensat, pentru a facilita procesul de învare.

„Bravo! Sunt foarte mândr de tine pentru c i-ai ordonat hinuele i jucriile.”

Despre modificarea regulilor

Regulile casei se schimb de-a lungul timpului, pe msura ce copiii cresc i devin mai responsabili. Atunci când o regul este automat respectat de toi membrii familiei, ea trebuie eliminata de pe lista cu reguli scrise i afiate în cas. Aceasta nu înseamn c nu mai este valabil, ci doar c nu mai este necesar afiarea ei.

MiniGhid astrologic: 5+5 Calități și Defecte ale zodiei TAUR Ghid pentru alegerea mobilierului interior Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară

Regulile se schimb de asemenea în funcie de situaiile noi care apar.
De pild, vei stabili reguli noi atunci când fiica ta va începe s aib întâlniri cu prieteni de-ai ei în timpul liber.

Dei regulile se schimb, nevoia de a avea reguli rmâne aceeai. Chiar i când copiii din familie au devenit tineri aduli, regulile sunt utile pentru c astfel ne asigurm c fiecare membru al familiei înelege c are responsabiliti în cas.

Este posibil ca prezena regulilor s rezolve problemele care apar în familie. Acestea chiar pot s dispar atunci când fiecare membru al familiei tie exact ce se ateapt de la el.

Cu toate acestea, stabilirea de consecine negative este necesar pentru acele situaii în care regulile sunt înclcate.

Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice Perioada postnatală – fericire pură sau provocare? Cum să te pregătești corect pentru a rămâne în echilibru? Izolația termică a casei - o necesitate pentru confort și economie!

Dar despre asta vom vorbi într-un articol viitor.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri