Dezvoltarea pubertatii la baieti este diferita de cea a fetitelor, astfel ca parintii trebuie sa aiba in vedere alte variabile. Dezvoltarea organelor genitale la baieti incepe inca din viata intrauterina si la fel se intampla si in cazul fetitelor.

Pubertatea precoce

Se considera pubertate precoce cand semnele acesteia apar mai devreme de 8 ani. Pubertatea precoce duce la o crestere a baiatului in inaltime inaintea celorlati baiati de varsta lui, urmand apoi sa stagneze in crestere pentru ca organismul nu a ajuns la maximul sau potential atunci cand pubertatea a inceput. Astfel ca baietii cu pubertate precoce sunt mai scunzi.

De asemenea pubertatea precoce poate ascunde unele patologii, dar se intampla sa apara si din cauze ereditare. In general insa aparitita precoce a semnelor pubertate indica o afectiune hormonala fie primara, la nivelul testiculelor, fie secundara, la nivelul celorlate glande din corp care participa in dezvoltarea sexualitatii prin hormoni specifici, cum ar fi suprarenalele sau hipofiza. In cele mai multe din cazurile de pubertate precoce sunt afectate aceste glande.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Pluto retrograd în Vărsător – 1 mai – 11 iunie 2023. Totul e bine când se TRANSFORMĂ cu bine! Cad unele lanțuri care ne țineau pe loc și ne luăm puterea înapoi 5 MAI – Eclipsă de lună prin penumbră și Lună plină în Scorpion – Cât trăim, învățăm, aflăm și experimentăm. Lecția inimii ușoare! Poți scăpa de celulită în mai puțin de două luni de zile

Pubertatea tardiva

Pubertatea tardiva implica mai putine riscuri decat cea precoce, fiind adesea ereditara atunci cand apare (sunt rari baietii cu pubertate precoce). Baietii sunt afectati insa social datorita glumelor care se fac pe seama lor de catre baietii care au deja un corp matur. De aceea baiatul trebuie sustinut si moral de catre parinti. Se considera pubertate tardiva atunci cand dezvoltarea testiculelor nu a inceput pana la varsta de 14 ani.

Exista insa si patologii care dau pubertatea tardiva, cum ar fi:
- cauze primare, prin insuficienta testiculara;
- cauze secundare, afectiuni care apar la nivelul glandelor de control hipofiza sau chiar suprarenale.
- diabet;
- boli intestinale inflamatorii idiopatice;
- fibroza chistica;
- boli renale etc.

IMPORTANT: se recomanda consultul medicului specialist atunci cand sunt sesizate primele semene ale pubertatii.

Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) Atunci când mi-am dat seama că totul depinde de mine, m-am liniștit Când vei învăța lecțiile din trecut, vei cunoaște cea mai frumoasă și puternică poveste de iubire

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri