Copiii sunt foarte vulnerabili la variatiile de mediu, la conflictele familiale, la imaginile de la televizor sau din calculator, la criticile aduse de parinti sau la lipsa se adentie din partea celor dragi la care pot fi supusi.

Copiii sunt foarte vulnerabili la variatiile de mediu, la conflictele familiale, la imaginile de la televizor sau din calculator, la criticile aduse de parinti sau la lipsa se adentie din partea celor dragi la care pot fi supusi.

In zilele noastre mediul inconjurator este tot mai agresiv pentru copilul care este inca naiv si are incredere in multe lucruri care devin tot mai inselatoare. Stirile cu multa violenta, filmele de groaza sau cu acte malefice ori de violenta estrema, conflicete din familie sau mediul colegial in care invata sau face gradinita in influenteaza intr-o maniera profunda.

Astfel, in zilele noastre tot mai multi copii sunt afectati de depresie, statisticile aratand o crestere ingrijoratoare a cazurilor de depresie in randul copiilor, aproximativ unul din 33 de copii si unul din opt adolescenti fiind afectati de depresie.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) Perioada postnatală – fericire pură sau provocare? Cum să te pregătești corect pentru a rămâne în echilibru? Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate

Cum identificam depresia in randul copiilor?

Depresia prezinta “simptome” diverse de la copil la copil si nespecifice, fiind greu de identificat daca parintele nu urmareste cu atentie copilul si nu se implica suficient in viata lui. Cele mai comune semne ale depresiei se caracterizeaza prin:
- Dureri de cap temporare;
- Lipsa chefului de joaca;
- Irascibilitate sau chiar comportament violent;
- Somnolenta sau insomnie;
- Lipsa sau scaderea poftei de mancare;
- Scaderea ponderala;
- Scaderea performantelor scolare;
- Cresterea numarului de absente’
- Apucarea de fumat, alcool sau chiar droguri;
- Dorinta de a fugi de acasa;
- Interiorizarea;
- Raceli frecvente sau infectii frecvente;
- Anemie
- Scaderea imunitatii;
- Distractii care implica violenta sau sadism;
- Lipsa unor activitati productive, constructive etc.

Cum putem trata depresia la copii?

Depresia poate duce la suicid, mai ales in cazul adolescentilor de sex masculin, fiind declansata de:
- Pierderea unei persoane dragi sau al animalului indragit;
- Conflicte repetate cu colegii sau glumele pe seama copilului;
- Divortul parintilor;
- Conflictele intre parinti
- Despartirea de iubit/iubita etc.

Este indicat sa apelati la un specialist in psihologie pediatrica sau adolescentina care il invata pe copil sa isi inteleaga trairile, sa isi gaseasca valorile proprii, sa invete sa comunice etc. Daca insa depresia a devenit foarte puternica si exista riscul de suicid se recomanda atenta supraveghere a copilului, implicarea lui in alte activitati decat cele identificate a-i aduce depresie si folosirea tratamentului medicamentos.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri