Loviturile si cazaturile sunt frecvente in timpul copilariei, in special la micutii activi care se joaca si au activitati fizice, ci nu isi pierd vremea doar in fata televizorului sau a calculatorului. De altfel, cine nu a cazut macar o data in copilarie?

Loviturile si cazaturile sunt frecvente in timpul copilariei, in special la micutii activi care se joaca si au activitati fizice, ci nu isi pierd vremea doar in fata televizorului sau a calculatorului. De altfel, cine nu a cazut macar o data in copilarie?

Din pacate insa unele lovituri pot avea urmari grave. Daca unele traumatisme sunt evidente si au imediat o simptomatologie spectaculoasa ce determina copilul sa se planga parintelui care il duce imediat la doctor sau cheama salvarea, alte traumatisme pot evolua grav, dar “tacut”, silentios din punct de vedere al simptomatologiei. In aceasta ultima categorie se numara adesea urmarile loviturilor la cap.

Care sunt urmarile loviturilor la cap si cum le identificam?

Cand copilul are o rana evidenta la nivelul scalpului este usor pentru parinte sa descopere ca micutul a cazut, chiar daca acesta nu spune. Medicii si psihologii recomanda ca intotdeauna sa aveti o relatie buna cu copilul, de prieten apropiat, si sa incercati sa rezolvati prieteneste si cu dragoste conflictele dintre voi si copil, fiindca altfel el invata ca atunci cand a facut o trasnaie este certat, pedepsit sau chiar violentat, astfel nu va mai incerca sa rezolve problema cu parintele, ci o va ascunde de acesta. Asa se poate intampla si cand copilul cade, face o vanataie sau o buba, o poate ascunde iar uneori evolutia acesteia poate fi grava.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Școala Încrederii începe o Revoluție în Educație și încurajează românii să spună STOP bullyingului și violenței în școli Stomatologia digitală - care sunt avantajele folosirii soft-urilor moderne? Acestea sunt cele 2 zodii puternic influențate de Eclipsa de Soare de pe 20 aprilie: Au o întâlnire specială cu propriul destin!

Loviturile la cap pot afecta doar scalpul, uneori chiar si cutia craniana – capul spart. Sangerarile de la nivelul scalpului, desi nu sunt grave, sunt adesea abundente si alarmeaza copilul si parintele, indemnandu-i sa se prezinte la medic.

Mai pacatoase sunt insa loviturile care nu lasa rana evidenta la nivelul scalpului, dar care prin socul traumatic trec de cutia craniana osoasa cu rol de protectie si se propaga ca unde de soc la nivelul creierului, unde pot produce leziuni vasculare sau chiar tisulare.

Aceste leziuni pot fi:

- Vasculare, prin ruperea datorita socului (cazatra dintr-un copac, pe scari, de pe sanie etc.) unor vase de sange, iar hemoragia se produce in interiorul cutiei craniene – rezulta astfel un hematom care poate fi localizat deasupra creierului, in foitele meningeale, sau chiar in interiorul acestuia.
- Leziuni de contuzie cerebrala, cu dilacerare cerebrala, adica strivirea unor zone de tesut nervos, care apar ca o pasta, in care functiile respectivei zone nervoase sunt compromise;
- Leziuni sau chiar fracturi ale bazei craniene – fracturi de baza de craniu – care pot fi deosebit de grave si se evidentiaza prin sangerari la nivelul urechilor, nasului sau chiar ochilor, dar in primele doua cazuri pot fi adesea banalizate nu doar de parinti, ci si de medici care le pot pune pe seama unor raceli, mai ales daca nu se relateaza ca micutul a cazut si s-a lovit la cap, cu evolutie spre deces.
- Pareze ale nervilor facilai – acestea sunt in general manifestate prin strambarea gurii, pierderea sensibilitatii in unele zone de la nivelul capului, inclusiv a unor functii senzoriale, ca vaz, auz etc. Desigur, pierderea functiilor senzoriale (vaz, auz, miros, gust) pot avea drept cauza si alte afectari cerebrale;

LIL UZI VERT, RAPPER-UL AMERICAN CARE A PRIMIT DISCUL DE DIAMANT, VINE ÎN PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA, LA FESTIVALUL NEVERSEA MARELE Horoscop al Lunii Mai 2023: previziuni astrale complete pentru fiecare zodie în parte Cum să obții o masă bogată și sănătoasă de sărbători. Mai multe legume, mai puțin zahăr și multă hidratare

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri