Cand ne gandim la o pedeapsa incercam de fapt sa gasim o metoda prin care sa convingem copilul ca urmarea unei actiuni obraznice este una neplacuta, in speranta ca nu va mai repeta respectiva prostioara. Sunt oare eficiente pedepsele? Si daca da, care din ele?

O pedeapsa este eficienta atunci cand este strict legata de urmarea prostioarei facute de copil, cu o legatura logica.

De asemenea per ansamblu pedepsele sunt bune daca sunt mai putine decat recompensele si laudele, caci altfel, cand balanta se inclina invers exista riscul ca micutul sa capete sentimentul de vinovatie si astfel se va inchide in el, fapt ce va avea urmari negative asupra psihicului sau.

Un exemplu de pedeapsa constructiva ar fi aceea de a pune pe umerii micutului responsabilitatea faptelor sale. De exemplu daca a facut dezordine, atunci sa faca el curat sau macar sa ajute la curatenie. Frada drept de apel.

Daca a vorbit urat, atunci i se va explica faptul ca o conversatie cu cineva care vorbeste astfel nu-i e utila nimanui, ca urmare nu mai vorbiti cu el pana nu promite ca isi va schimba comportamentul.

Daca se manifesta violent va fi inchis in camera lui si are voie sa iasa de acolo atunci cand considera ca s-a calmat.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice Cum să-ți decorezi camera de zi cu buget redus: 7 trucuri de urmat Descoperă cum poți avea un bronz perfect și de lungă durată - AIVI COSMETICS îți propune Lirene Perfect TAN

Pentru copiii mai mici care inca nu inteleg toate aceste responsabilitati descrise mai sus pedeapsa nu trebuie sa fie foarte radicala, ci blanda, sa includa compasiune, dar si fermitate. Pentru cei mici este suficient sa stie ca v-au suparat si ca nu va mai purtati cu ei ca si cand ar fi fost cuminti, ca nu le mai vorbiti des, ca nu ii mai alintati etc.

Cand nu sunt benefice pedepsele?

Cand includ vioelnta si ofera copilului un exemplu negativ. Alte situatii cand pedepsele nu sunt utile:
- cand copilului ii place sa stea singur in camera lui si parintele tocmai astfel il pedepseste, astfel pedeapsa devin recomapnsa;
- cand nu exista si recompense, laude si interactiune cu copilul, ci doar pedepse;
- cand copilul este inchis in el si a avut cateva acte de furie sau manie ori respingere fata de parinti;
- cand este in perioada de preadolescenta;

Caria dentară – ce este și cum se tratează 6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică? Pantaloni cargo de damă House: cum să-i porți în 2023

- cand se afla la varsta adolescentei, fiindca in aceasta perioada i se dezvolta indepedenta, ceea ce il va determina sa se indeparteze de parinti.

O pedeapsa utila este aceaa care are rezultate, prezinta o logica raportata la fapta copilului si nu include violenta, atat fizica, cat si verbala. Si mai presus de toate, copilul are nevoie de compasiune, recompense si de laude, in esenta acestea il stimuleaza cel mai mult in buna sa dezvoltare.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri