Dislexia face parte din categoria dizabilitatilor de vorbire si care poate afecta capacitatea unei persoane de a citi, a scrie si uneori de a vorbi.

Nu exista o definitie anume pentru termenul de dislexie, ea fiind definita in mai multe moduri:
World Federation of Neurologists a definit dislexia in anul 1968 ca fiind o boala a copiilor, care desi merg la scoala nu-si formeaza aptitudinile de limbaj caracteristice cititului si scrisului corespunzatoare capacitatii lor intelectuale.

U.S. National Institutes of Health, USA a prezentat-o ca fiind o dizabilitate a invatarii care poate afecta capacitatea unei persoane de a citi, scrie, chiar si de a vorbi.

Dislexia este cea mai frecventa dizabilitate a invatarii la copii si persista de-a lungul intregii vieti.
Gravitatea dislexiei poate varia de la usoara la severa, dar cu cat este tratata mai din timp, cu atat rezultatele sunt mai bune. De aemenea nu este niciodata prea tarziu ca oamenii afectati de dislexie sa invete sa-si amelioreze aptitudinile de limbaj. Cauza este un defect al capacitatii creierului de a traduce imaginile primite de la ochi sau de la urechi in limbaj inteligibil, fara a duce la probleme de vedere sau de auz. Aceasta nu este cauzata de un deficit de inteligenta, retard mental sau sechele ale creierului.
Este posibil ca in primii ani de scoala dislexia sa ramana nedetectata.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Dislexia e superputerea a mii de copii și adolescenți

Copilul poate fi frustrat de dificultatea de a invata sa citeasca si poate avea alte problemecare mascheaza dislexia, putand da semne de depresie si manifesta un scazut respect de sine. Problemele de comportament, atat acasa cat si la scoala sunt observate frecvent, scazandu-i motivatia dramatic si ajungand sa nu-i mai placa scoala, ceea ce-i pune in pericol succesul scolar, daca boala ramane netratata.

Tipurile dislexiei:

Sunt mai multe tipuri de dislexie ce pot afecta capacitatea de a citi si scrie a unui copil.

1.Dislexia primara: aceasta este mai degraba o disfunctie decat o afectare a partii din stanga a creierului(cortexul cerebral) si nu se schimba cu varsta. Cei care prezinta aceasta dislexie sunt rareori capabili sa citeasca la nivelul clasei a patra, iar cund sunt adulti inca se mai lupta sa citeasca, sa scrie pe litere, sa citeasca in general.

Acest tip al dislexiei este mai frecventa la baieti decat la fete si se transmite ereditar.

2.Dislexia provocata de traume apare cel mai adesea dupa o forma sau alta de trauma cerebrala sau afectare a creierului care controleaza scrisul si cititul.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri