Boala pneumococica este considerata de Organizatia Mondiala a Sanatatii ca fiind ucigasul numarul unu in randul copiilor. Pneumococul poate infecta atat copiii, cat si adultii, insa micutii sunt mai sensibili, nu au un sistem imunitar foarte bine dezvoltat si sunt astfel predispusi la aceasta infectie.

Romania ocupa locul trei in privinta deceselor infantile la nivel mondial prin infectie cu pneumococ, dupa Moldova si Ucraina.

Anual mor aproximativ 1,5 milioane de oameni afectati de pneumococ, dintre care peste jumatate sunt copii cu varsta sub 5 ani. Societatea Romana de Obstretica si Ginecologie raporteaza in ultimii ani peste 2000 de copii decedati in urma bolii pneumococice cu varste cuprinse intre 0 si 1 an.

Pneumococul participa la mortalitatea infantila din intreaga lume, ocupand cel mai mare procent intre alte boli letale care afecteaza copilul si sugarul.

Ce inseamna boala pneumococica?

Boala pneumococica reprezinta infectarea cu Streptococul pneumoniae, o bacterie cu atat mai periculoasa cu cat a devenit mai rezistenta la antibiotice si imunitatea persoanei infectate este mai mica.

Acest streptococ se localizeaza la nivelul nazo-faringelui, putand determina otite medii, sinuzita, rinita, faringita, pneumonii, laringite, meningite. Streptococul devine cu atat mai rezistent cu cat peroanele infectate au facut tratamente antibiotice necorespunzatoare. Un tratament antibiotic trebuie urmat intre 7 si 10 zile, chiar daca simptomatologia bolii pentru care se trateaza pacientul respectiv a disparul complet, aceasta pentru ca doar in aceste doze alte bacterii nu pot deveni rezistente. Daca tratamentul este mai scurt (cum sunt unele persoane care iau doar un antibiotic, sau iau doar doua zile pentru ca apoi se simt bine) unele bacterii pot deveni rezistente. Asa se intampla de exemplu in cazul pneumococului, a unor infectii urinare cronice rezistente la tratament etc. Cazurile de pneumococ rezistente la antibioticele specifice sunt demne de alarme mondiale, ele fiind izolate si raportate de urgenta la nivel mondial.

Infectia cu pneumococ se poate lua de la om la om, prin aer sau prin folosirea obiectelor cu contact oral de la om la om.

Formele de boala pot fi usoare, medii sau severe, evolutia bolii fiind influentata atat de agresivitatea tulpinii de pneumococ, cat si de starea imunitara a persoanei infectate.

Care sunt simptomele bolii pneumococice?

Simpromele principale sunt cele de infectie bacteriana:

- Stare generala slabita;
- Febra;
- Frison;


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri