5 Iunie 2018 publicat în Kidz 248 share-uri

Intr-un interviu acordat revistei Garbo, Georgeta Sultana ne-a oferit informatii pretioase despre beneficiile educatiei acvatice pentru bebelusi si copiii speciali, despre metoda Sultana, despre miracolul si puterea apei de a schimba in bine sanatatea si viata micutilor.

Garbo.ro: Care ar fi cele mai valoroase 5 sfaturi pe care le-ati putea oferi parintilor care doresc sa isi imprieteneasca micutii cu apa? Ne puteti oferi si un sfat pentru parintii carora le este teama de apa/ nu stiu sa inoate si au retineri in a-si lasa micutii sa interactioneze cu apa?

Georgeta Sultana: Cel mai important aspect inainte de a incepe programul de educatie acvatica este ca parintii sa fie informati, extrem de informati. Trebuie sa-si cunoasca propriile asteptari de la acest program, sa analizeze ce club este cel mai potrivit pentru aceste asteptari si pentru nevoile copilului. in mod evident, un parinte informat va sti sa aleaga un club unde calitatea sedintei de educatie acvatica primeaza. Astfel, instructorul de educatie acvatica este imperios necesar sa fi urmat un curs de perfectionare sau specializare, pe langa experienta studiilor superioare specifice.

In cadrul educatiei acvatice, prima problema care se pune este aceea de a-l face pe copil cat mai repede posibil, apt de colaborare si de solidaritate umana, gata sa ajute si gata de a se lase ajutat in cazul in care fortele sale nu-i sunt suficiente, iar a doua, de a nu-l coplesi, pretinzandu-i performante care pot sa-i depaseasca capacitatile sale fizice.

Astfel, se ajunge foarte usor, din cauza dezamagirii si a oboselii, la o atitudine potrivnica integrarii in viata, atitudine pe care la fel de usor, copilul o poate transfera si asupra altor situatii. Obiectivul nu este numai acela de a-l face pe copil sa se simta bine si sa aiba o dezvoltare fizica armonioasa, ci de a-i oferi si o baza informationala, convertita de el pentru inceput, intr-o inteligenta emotionala, referitoare la demersurile intreprinse in cunoasterea propriului mediu social.

Care este varsta la care se obtin cele mai bune rezultate cu micutii? Cand este ideal ca parintii sa isi indrume copiii catre un program de educatie acvatica?

Pentru majoritatea copiilor, educatia acvatica constituie prima experienta educationala dincolo de mediul familiar al casei si tocmai de aceea, se impune sa fie o experienta pozitiva. Mediul acvatic are un efect relaxant pentru copii, stimulandu-le curiozitatea si canalizandu-le energia, permitandu-le sa culeaga neincetat informatii.

Copilul isi construieste de foarte devreme un spatiu, un timp si un univers al lui, in care initierea actiunii si aparitia efectelor isi contureaza un inteles. Astfel stimularea acvatica poate incepe inca din primele zile de viata, prin programul Metoda Sultana, urmata de activitatea la piscina, dupa 4 luni si jumatate, deoarece in jurul varstei de 7-8 luni se pierd reflexele primare cu care cei mici se nasc iar unul dintre obiectivile noastre este transformarea acestora in automatisme (stimularea refelxului de apnee).

Pana la varsta de 3 ani, prin analogie, creierul copilului se comporta ca un burete absorbant, capacitatea sa de asimilare a informatiilor fiind foarte mare, astfel recomandam acest interval de varsta ca inceperea a programului.

Sunt necesare anumite analize sau avize medicale pentru ca micutul sa poata incepe sedintele de educatie acvatica?

Da … pentru a incepe programul de educatie acvatica este necesar un aviz de la medicul pediatru.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri