4 Noiembrie 2014 publicat în Mami 56 share-uri

Lunile de toamna se caracterizeaza prin temperaturi mai scazute, variatii termice si modificari de presiune atmosferica, conditii favorabile infectiilor respiratorii virale.

Comunicat de presa

Copiii, in special copiii de varsta mica, datorita sistemului imunitar incomplet dezvoltat, sunt mai expusi in comparatie cu adultii. Infectiile respiratorii virale se manifesta sub forma de raceala sau gripa. Intrucat infectiile respiratorii virale sunt foarte contagioase, de la primele manifestari de raceala sau gripa copilul bolnav va fi retinut la domiciliu pentru a nu transmite boala semenilor din colectivitate. Parintii trebuie sa explice copilului, cu tact, rabdare si pe intelesul acestuia, cauza bolii si necesitatea ramanerii la domiciliu. Explicatiile acordate de catre parinti vor ajuta la acceptarea copilului de a fi izolat temporar de grupul de colegi.

Raceala sau gripa?

Raceala si gripa au multe caracteristici comune: ambele sunt produse de virusuri (deci nu necesita tratament cu antibiotice), ambele se manifesta prin tuse, durere in gat, obstructie nazala, rinoree (secretii nazale), ambele necesita izolare la domiciliu. Raceala este mai frecvent produsa de rinovirusuri, in timp ce gripa este produsa de virusurile gripale. Gripa survine in special in lunile de toamna/iarna in timp ce raceala se poate instala in orice perioada a anului dar este mai frecventa in sezonul rece. Gripa se deosebeste de raceala prin severitate si asocierea unor simptome generale: febra inalta (care dureaza 3-5 zile), uneori frison, stare generala alterata, oboseala, durere de cap, dureri musculare. Gripa se poate complica cu pneumonie.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) 8 ore de somn fără telefoane: Sfaturi practice pentru părinți și copii VREAU SĂ CRESC SĂNĂTOS!

„Un copil mic ingrijit la domiciliu dezvolta 3-5 raceli pe an in timp ce copilul mic care frecventeaza colectivitatea contracteaza 6-8 episoade de raceala pe perioada unui an, majoritatea acestor episoade in sezonul rece.” afirma Prof. Dr. Mircea Nanulescu.

Antitermic sau antibiotic?

Gripa poate fi prevenita prin vaccinare. Intrucat gripa survine in special in sezonul rece, vaccinul antigripal trebuie administrat toamna.

Pentru tratamentul gripei si racelii se folosesc ibuprofenul sau paracetamolul, medicamente care au efecte antitermice (combat febra), antialgice (combat durerea), antiinflamatorii (combat inflamatia) si amelioreaza starea generala. Pana la adresarea la medic, parintii pot administra din initiativa proprie aceasta medicatie, medicatie care se elibereaza fara reteta medicala. Doza de ibuprofen este de 10 mg/Kg/doza, doza care poate fi repetata la nevoie dupa 8 ore. Doza de paracetamol este de 10-15 mg/Kg/doza, doza care poate fi repetata dupa 6 ore.

Caria dentară – ce este și cum se tratează Majoritatea femeilor cred că încă nu există egalitate de gen în România Terapia Bowen – tehnica neuromusculară care stimulează organismul să se vindece

Intrucat raceala si gripa sunt produse de virusuri, nu este necesara administrarea de antibiotice. Antibioticele nu sunt eficiente intro infectie virala.

Trebuie combatuta conduita unor parinti care administreaza antibiotice de la primele manifestari ale racelii sau gripei. Trebuie combatut conceptul terapiei in ecuatie FEBRA = ANTIBIOTIC” mentioneaza Prof. Dr. Mircea Nanulescu.

Antibioticul este indicat, la recomandarea medicului, doar in cazul unor complicatii bacteriene ale racelii sau gripei, complicatii de tipul pneumonie sau otita medie acuta.

Preventia inainte de toate

In afara vaccinului antigripal preventia este posibila printr-o alimentatie echilibrata, cu un aport zilnic de legume si fructe (pentru aport vitaminic), locuinta aerisita si cu o temperatura adecvata (20-21°C), imbracaminte adaptata temperaturii de afara, activitate fizica in aer liber cel putin 60 minute/zi, evitarea locurilor aglomerate (sali de spectacol, arene sportive) in perioadele de epidemie.
Este recomandat ca hainele de vara sa fie pastrate intr-un loc neaccesibil copilului iar tinuta din sezonul rece sa fie potrivita cu temperatura de afara, adecvata activitatilor din programul de peste zi al copilului astfel incat acesta sa nu transpire.

5 Tratamente naturiste pentru problemele urinare Un mix perfect pentru frumusețea pielii, părului și unghiilor tale A fost lansat primul centru de igienizare dentară din România

***

Mai multe informatii din partea unei comunitati de specialisti in pediatrie si psihologie, se afla pe platforma „Modeleaza copilaria” (www.modeleazacopilaria.ro). Aici pot fi consultate informatii si recomandari in ceea ce priveste sanatatea, alimentatia, ingrijirea, siguranta, psihologia, educatia si distractia copiilor.
 

Foto: depositphotos


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri