18 Octombrie 2010 publicat în Mami 2 share-uri

Sunt multe boli care ucid si marea lor majoritate pot fi prevenite. Unele boli pot fi contactate accidental, insa de restul ne putem feri daca stiam sa alegem un stil de viata sanatos si totodata sa ne monitorizam starea de sanatate prin analize care au menirea de a decela precoce orice patologie grava sau mai putin grava. De aceea va propunem o serie de analize care se fac perioadic, anual sau mai rar, dar care va pot salva viata in sensul cel mai serios.
Iti recomandam articolul: “Afla totul despre analiza care iti salveaza viata!”.

Mamografia

Mamografia este utilizata in screening-ul cancerului mamar si la noi se face dupa varsta de 50 de ani, atat pentru ca dupa aceasta varsta riscul de cancer mamamr este mult crescut cat si pentru faptul ca mamografia nu se face la femei tinere cand glanda mamara este inca activa fiindca nu se poate vedea nimic.

La femeile tinere se face ecografie mamara, prin aceasta analiza imagistica putandu-se vedea o patologie mamara chiar daca glanda este inca activa. Mamografia este recomandata anual, in alte tari insa, cum ar fi SUA, se face screening-ul de la 45 de ani. Cancerul la san nu doare in stadiu intitial, stadiu in care poate fi vindecat, asadar este imposibil de detectat simptomatic. Cand apar simptomele, ar putea fi tarziu... De aceea se face mamografie in afara existentei oricarei simptome, ca monitorizare a sanatatii sanilor.

Colonoscopie si alte analize de screening

Pentru persoanele cu risc se fac anumite analize de screening, adica analize periodice de monitorizare a sanatatii unor organe/aparate fata de care pacientul prezinta risc crescut. Asa este de exemplu colonoscopia pentru cei cu risc de cancere colonice, dar si analizele de sange, colesterol si EKG (electrocardiograma) se pot face anual pentru depistarea bolilor de inima, controul greutatii este de asemenea inportant caci obezitatea este o boala si inca una grava etc. Medicul de familie ii face fiecarui pacient un profil medical de preventie, screening si tratament daca deja este suferind de vreo afectiune cronica.

Un articol de Iulia Dibu

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Portalul 55 se deschide la început de Mai! Urmează una dintre cele mai puternice zile pentru manifestarea schimbărilor dorite - ziua 5 din luna a 5-a!   MiniGhid astrologic: 5+5 Calități și Defecte ale zodiei TAUR Nu reușește să-și lege șireturile? Poate fi un semn că ai un copil supradotat, afirmă o specialistă din SUA

Sursa: Healthy.ro - suplimentul de sanatate si diete by Kudika

Citeste si alte articole pe Healthy. Noi iti recomandam:

7 alimente pe care trebuie sa le introduci in meniul tau
12 sfaturi pentru a preveni cancerul de col
15 alegeri ale oamenilor slabi – tu le-ai urma?


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri