13 organizatii non-guvernamentale din Romania au trimis o scrisoare deschisa ministerelor Sanatatii, Educatiei si Muncii, in care atrag atentia ca Legea Autismului "a fost ciopartita de normele de aplicare", solicitand respectarea drepturilor bolnavilor.

"Normele reduc efectele legii in cazul copiilor mai mici de sase ani care sufera de autism, nu clarifica atributiile persoanelor care iau parte la terapia pacientilor cu tulburari de spectrul autist (TSA), nu reglementeaza accesul la educatie si serviciile specializate adresate tuturor persoanelor afectate, chestionarul propus pentru diagnostic nefiind validat stiintific", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Autism Transilvania.

Organizatiile sunt nemultumite si de faptul ca au fost consultate "doar formal" la intocmirea normelor de aplicare a Legii 151/2010, iar forma prezentata de oficialitati a acestor norme, aflate in dezbatere publica, "modifica esential sensul legii".


Lupta cu autismul: Un ecou surd in urechile autoritatilor

Printre solicitarile organizatiilor semnatare se numara recunoasterea psihoterapiei pentru recuperarea persoanelor cu TSA ca serviciu medical de catre CNAS si implicit decontarea acestui serviciu, reglementarea accesului la educatie si a interventiilor/serviciilor specializate adresate adolescentilor si adultilor afectati de TSA.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. LIL UZI VERT, RAPPER-UL AMERICAN CARE A PRIMIT DISCUL DE DIAMANT, VINE ÎN PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA, LA FESTIVALUL NEVERSEA Sute de români au cumpărat vechime la pensie în rate. Cât este valoarea pe o lună și cine poate achita retroactiv A contat cine a zbierat mai tare

Pentru stabilirea tuturor reglementarilor necesare, asociatiile "cer infiintarea unui grup interministerial format din reprezentanti ai celor trei ministere implicate si care sa elaboreze in termen de sase luni, impreuna cu reprezentantii societatii civile, strategia nationala de recuperare si integrare in societate a tuturor persoanelor cu tulburari de spectru autist".

Sursa: 9am.ro


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri