16 Noiembrie 2011 publicat în Mami 4 share-uri

Reprezentanta UNICEF in Romania impreuna cu Organizatia Mondiala a Sanatatii anunta ca in ultimii doi ani 9 noi maternitati au fost certificate ca „Spital Prieten al Copilului”. In prezent, in Romania sunt active in Initiativa 40 de maternitati din care 31 sunt certificate ca Spital Prieten al Copilului, o maternitate a primit Certificat de Angajament (indeplineste cel putin 7 din cele 10 criterii) si 8 se afla in diferite stadii de implementare a celor 10 Pasi. In toate aceste maternitati se nasc aproape 40% din copiii din Romania. Aceasta inseamna aproape 80.000 de nou nascuti.

Toate studiile arata ca mamele care sunt informate in maternitate despre efectele pozitive ale alaptarii, au mai multa incredere in abilitatea lor de a alapta si chiar alapteaza pentru mai mult timp.

Cercetarile arata ca alaptarea aduce beneficii atat mamelor cat si copiilor. In acelasi timp reprezinta o importanta sursa de economii pentru sistemul de sanatate si pentru angajatori.

Studiile au demonstrat ca un copil alaptat are riscuri mai scazute de a face o infectie acuta, de a instala sindromul de moarte subita sau boli cronice cum ar fi astmul, diabetul sau obezitatea.

In SPC procentul copiilor la care s-a initiat alaptarea, in prima jumatate de ora de viata, este de 3 ori mai mare decat in cazul celorlalte spitale: 8,3% dintre copii – media nationala, 14,8% in SPC si 5,3% in celelalte maternitati. Desi exista aceasta diferenta incurajatoare, totusi proportia copiilor la care s-a initiat alaptarea in prima jumatate de ora, chiar si in maternitatile SPC, este inca foarte mica, de 15%.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. PROGRAMUL TOMMY HILFIGER METAVERSE FASHION WEEK SĂRBĂTOREȘTE EXPRIMAREA DE SINE LA NIVEL DIGITAL Idei de cadouri memorabile pentru femei sofisticate Oxitocina – tot ce trebuie sa stii

Faptul ca exista o preocupare mai accentuata in punerea cat mai precoce a copilului la san in SPC este evidentiata si de observarea conduitelor privind initierea alaptarii in primele 4 ore de viata a copiilor. Peste 40% dintre copii (41,4%) sunt pusi la san in primele 4 ore de viata in SPC fata de numai 23% in celelalte spitale.

Desi dureaza cateva zile, perioada petrecuta in maternitate are un rol esential in consolidarea alaptarii si sprijinirea mamei sa continue alaptarea si dupa ce iese din spital.

Desemnarea unei maternitati ca Spital Prieten al Copilului presupune indeplinirea unui set de 10 conditii (Cei Zece Pasi pentru o Alaptare de Succes) care reprezinta standarde internationale de ingrijire pentru mama si nou nascut; ele nu presupun conditii hoteliere speciale sau cheltuieli majore, sunt doar reguli de ingrijire.

Pantaloni cargo de damă House: cum să-i porți în 2023 Kaufland anunță programul magazinelor de Paște Primele instituții de învățământ din România cu risc seismic care vor fi reabilitate prin PNRR

„Pentru toate aceste motive cu totii trebuie sa facem tot ceea ce ne sta in puteri pentru a creste cunostintele, increderea si abilitatile profesionistilor si ale mamelor, iar cel mai bun loc pentru a incepe este maternitatea. Proiectul de lege privind reglementarea activitatii de marketing a substituentilor de lapte matern aflat in Parlament va sprijini eforturile de a imbunatatii starea nutritionala a copiilor”, a declarat domnul Edmond McLoughney, Reprezentant UNICEF Romania.

Maternitatile active in Initiativa Spital Prieten al Copilului au fost sustinute tehnic si financiar de Reprezentanta UNICEF in Romania prin bunavointa unor companii din sectorul privat si prin contributiile individuale ale cetatenilor romani facute in cadrul teledonului din mai 2008 realizat in parteneriat cu Televiziunea Romana.

Campanie umanitară pentru o educatoare din județul Iaşi, mamă a trei copii Sute de români au cumpărat vechime la pensie în rate. Cât este valoarea pe o lună și cine poate achita retroactiv Prestige Orchestra lansează „DREAMS COME TRUE”, un concept de show unic în România

Comunicat de presa


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri