In Romania, in fiecare an, se inregistreaza peste 20.000 de copii nascuti prematur si de nou-nascuti cu greutate mica la nastere. Prematuritatea si complicatiile sale sunt responsabile de mai mult de jumatate din decesele neonatale, reprezentand una din principalele cauze de mortalitate neonatala din tara noastra.

Datele oficiale ale Institutului National de Statistica arata ca, in 2009, dintre cei 222.388 de copii nascuti, sub aspectul greutatii, 17.383 au avut sub 2.500 de grame, iar in privinta varstei de gestatie, 10.635 de copii au venit pe lume inainte de 36 de saptamani.

Se estimeaza ca rata de prematuritate in Romania este de aproximativ 9%. In general, Romania are un indicator de prematuritate mai mare fata de multe tari ale UE. In acelasi timp, procentajul copiilor nascuti inainte de 28 de saptamani si avand sub 1.000 de grame este de aproximativ 1 – 1,5% din totalul nou-nascutilor vii. Cifrele sunt variabile in functie de zonele geografice”, spune Prof. Dr. Silvia Stoicescu, Presedinta Asociatiei Romane de Neonatologie.

Sunt regiuni cu o rata mai mare de prematuritate, cum ar fi Moldova si Muntenia, in functie de conditiile socio-economice (varsta mamei, venit redus etc.) si de patologia materna. Pe de alta parte, centrele universitare mari ingrijesc in maternitatile de grad III un numar dublu de prematuri fata de restul maternitatilor din tara”, adauga Prof. Dr. Silvia Stoicescu.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor 6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică? MiniGhid astrologic: 5+5 Calități și Defecte ale zodiei TAUR

Complicatiile medicale ale prematuritatii

Prematurul reprezinta orice nou-nascut iesit din organismul matern inainte de 37 saptamani de gestatie, adica inainte de termenul de maturare a sistemelor si organelor care il ajuta sa supravietuiasca. In functie de varsta de gestatie si de greutatea la nastere, prematurii pot fi cu greutate corespunzatoare varstei de gestatie sau cu greutate mai mica/mai mare decat cea normala pentru varsta de gestatie, in general pragul de greutate fiind de 2.500 de grame. Ca urmare, riscul de neadaptare la viata extrauterina este crescut.

Printre cauzele prematuritatii sunt implicati:

Factori socio-economici - sarcina nedispensarizata, instruirea redusa a mamei, venit material si conditii de viata precare, consum de droguri, tutun, alcool;

Patologia materna - patologii preexistente sarcinii (boli de sistem, infectii TBC, malformatii cardiace); boli concomitente sarcinii (hipertensiune arteriala, diabet zaharat, pneumonii, infectie urinare si vaginale, boli ale aparatului uro-genital matern (fibrom, malformatii uterine); sarcina multipla (frecventa in cazul fertilizarii in vitro); nespatierea sarcinilor cu intervale mici intre ele si lipsa unei igiene sexuale adecvate. In 2009, 18% dintre femeile sub 30 de ani au nascut fara a merge la nici un control prenatal. “Peste 40% dintre femeile care nasc prematur nu beneficiaza de o consultatie prenatala sistematica sau periodica”, spune Prof. Dr. Silvia Stoicescu.

4 stiluri de dans pe care sa le dansezi in primăvara aceasta la Arthur Murray Bucharest

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri