Histerectomia reprezinta ablatia chirurgicala a uterului in totalitate sau partial. De foarte multe ori este operatia care poate salva viata pacientelor cu cancer de corp uterin sau de col, insa acesta interventie chirurgicala are multe indicatii in patologia genitala feminina, dincolo de afectiunile neoplazice.

Viata sexuala:

Schimbarile aparute in acest aspect al vietii unei femei cu histerectomie pot fi foarte variate si sunt de obicei combinatia intre reactia pshihica si reactia fizica dupa operatie. De cele mai multe ori, lipsa hormonilor sexuali ca urmare a indepartarii ovarelor, conduce la o inrautatire a vietii sexuale. Aceste femei acuza discomfort in timpul actului sexual ca urmare a uscaciunii vaginale, sexul este dureros, iar libidoul este scazut.

In alte cazuri, viata sexuala este la fel ca inainte de operatie, iar unele femei sunt mai relaxate pentru ca nu mai ai grija unei sarcini nedorite.


Refacerea emotionala:

Multe femei inregistreaza reactii emotionale foarte puternice, mergand pana la depresie, dupa o histerectomie. Inlaturarea uterului si ovarelor condamna o femeie la incapacitatea fiziologica de a mai procreea vreodata. Acest fapt este de multe ori o sursa de stres psihic, generand diverse tulburari emotionale care persista o perioada de timp.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Pluto retrograd în Vărsător – 1 mai – 11 iunie 2023. Totul e bine când se TRANSFORMĂ cu bine! Cad unele lanțuri care ne țineau pe loc și ne luăm puterea înapoi S-a lansat Green Report Podcast – întrebări și răspunsuri cu invitați excelenți pe teme de mediu Alimentația și somnul sunt aspectele cu cel mai mare impact asupra calității vieții românilor, conform celui mai recent studiu CIPRA

Reactia emotionala dupa histerectomie este de cele mai multe ori legata de varsta pacientei. Femeile mai inaintate in varsta, apropiate de perioada menopauzei, care au deja copii, suporta mai usor schimbarea care a survenit in organismul lor. In schimb, pentru femeile tinere, care inca nu si-au intemeiat familia, impactul psihologic al histerectomiei este mult mai mare, iar recuperarea este mai dificila. In aceste cazuri, trebuie acordata o mai mare atentie alternativelor histerectomiei, atat de catre medic cat si de catre pacienta: miomectomia in locul histerectomiei pentru tumori fibroide, interventii laparoscopice pentru endometrioza, terapie medicamentoasa ca prima intentie de tratament acolo unde este cazul. Acestea au riscurile si beneficiile lor, insa uneori pot evita o histerectomie iar fertilitatea este conservata in continuare.

Kaufland România a plantat o pădure egală cu numărul de angajați la Scorțeni, județul Prahova Portalul 55 se deschide la început de Mai! Urmează una dintre cele mai puternice zile pentru manifestarea schimbărilor dorite - ziua 5 din luna a 5-a!   Mercur retrograd 21 aprilie -14 mai: Zodiile cu cele mai puternice lecții de învățat în următoarele 3 săptămâni! Vor ieși câștigătoare la sfârșitul acestei perioadei dacă își vor asculta sufletul

Supravegherea psihologica inainte si dupa interventie poate ajuta la limitara acestor tulburari emotionale. Daca medicul discuta cu pacienta inainte de interventie despre eventualele consecinte ale operatiei, tulburarile postoperatorii sunt semnificativ mai reduse.

Sursa: Healthy.ro

Va recomandam si articole de pe Healthy.ro:

Era sa mor de la o pastila de slabit

Nevralgia de trigemen, cauza durerilor atroce de cap

Terapia cu lipitori sau hirudaterapia


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri