Atat in privinta conceptiei cat si in a contraceptiei determinarea ovulatiei este foarte importanta. Astfel pentru femeile care vor sa conceapa un copil este important sa isi determine cat mai exact perioada de ovulatie pentru a facilita conceptia mai ales daca din diverse cauze aceasta este ingreunata.

Atat in privinta conceptiei cat si in a contraceptiei determinarea ovulatiei este foarte importanta. Astfel pentru femeile care vor sa conceapa un copil este important sa isi determine cat mai exact perioada de ovulatie pentru a facilita conceptia mai ales daca din diverse cauze aceasta este ingreunata.

De ce este important sa determini momentul ovulatiti?

Legatura intre conceperea unui copil si ovulatie este una foarte stransa. Astfel ca o femeie poate ramane insarcinata numai la ovulatie.

Ce se intampla? Fiecare ovar contine mai multi foliculi ovarieni, componente ovariene ce au capacitatea de a dezvolta si matura in interiorul lor un ovul. In fiecare ciclu menstrual in mod normal se dezvolta un ovul, foarte rar mai multi. Astfel ca intr-unul din ovare (de obicei alternativ, o luna un ovar, in urmatoarea luna celalalt, insa este aleator) un folicul a reusit sa dezvolte pana la maturatie un ovul pe care, sub influente hormonale, il va elimina la marginea ovarului, urmand sa fie preluat de trompe pe care le va traversa si in care poate fi fecundat de un spermatozoid. Acest moment in care ovulul este eliminat de ovar se numeste ovulatie.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Testul Panorama in sarcina – indicatii si utilizari Principiile de bază ale mașinii CNC Caria dentară – ce este și cum se tratează

Este important de stiut ca timpul de supravietuire al ovulului in organele genitale feminine nu este foarte lung ci de aproximativ 24 de ore, pe cand timpul de supravieturie a unei spermii este de la o zi (spermiile Y, care determina sexul masculin) pana la 3-4 zile (spermiile X care determina sexul feminin). Astfel ca pentru a ramane insarcinata femeia trebuie sa aiba contacte sexuale neprotejate cu ejaculare intravaginala incepand cu 2-3 zile inainte de ovulatie si inclusiv in ziua ovulatiei. Astfel sansele de a ramane insarcinata cresc cu pana la 80%.

Metode de determinare a ovulatiei

Metoda calendarului

Metoda calendarului consta in notarea in calendar a perioadelor menstruale lunare pe parcursul a 8-12 luni, astfel incat sa puteti monitoriza ciclul menstrual pe o perioada mai mare de timp. Este o metoda indicata femeilor cu menstruatie regulata, nu celor cu ciclu menstrual neregulat, spontan sau cu alte probleme ce afecteaza ovulatia. Scopul acestei metode este de a prevedea perioada ovulatiei, astfel incat cuplul sa stie cand sa intretina contacte sexuale. Iata in ce consta aceasta metoda: numarati zilele ciclului menstrual de la prima zi de sangerare pana la urmatoarea menstruatie. In general ciclul menstrual dureaza 28 de zile, insa unele femei au un ciclu mai scurt, altele mai lung. Mai mult, la aceeasi femeie ciclurile menstruale prezinta mici variatii.
Dupa notarea in calendar a ciclului menstrual pe perioada precizata mai sus se va cauta ciclul cel mai scurt si apoi cel mai lung. Se ia in considerare ciclul cel mai scurt si se scad 18 zile (atunci se considera ca ar putea incepe cel mai precoce ovulatia), apoi se vor scadea 11 zile din ciclul care a fost cel mai lung (se considera ca atunci ar putea fi incheiata cel mai tarziu perioada menstruala). Sa presupunem ca cel mai scurt ciclu a fost de 25 de zile. Vom scadea 18. Apoi sa presupunem ca cel mai lung ciclu menstrual a fost de 30 de zile. Vom scadea 11 zile si vom obtine 19. Se considera ca din aceasta zi sansa de a ramane insarcinata este mult mai mica. Am dat pur si simplu un exemplu pentru a intelege mai bine, dar este posibil ca perioadele de ciclu menstrual sa aiba variatii mai mici.

Trei autori români de top în portofoliul Editurii CUANTIC!

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri