21 Septembrie 2012 publicat în Sarcina 6 share-uri

Anomaliile cromozomiale, precum sindromul Down, pot fi semnalate prenatal, in trimestrul 1 de sarcina, printr-o serie de investigatii, denumite generic dublu test.

Dublu test

Dublu test se poate realiza incepand din saptamana 9 de sarcina, pana in saptamana 14. Dublu test se indica pentru depistarea anumitor anomalii cromozomiale precum:

  • Sindromul Down sau trisomia 21
  • Sindromul Edward (trisomia 18)
  • Sindromul Patau (trisomia 13)
  • Sindromul Turner
In cazul trisomiilor, numarul 21, 18, respectiv 13 arata ce cromozom este in plus, fata de normal.

In mod normal, celulele umane contin 23 de perechi de cromozomi, dintre care, 22 de perechi sunt identice la ambele sexe.

Cea de-a 23-a pereche este formata din doi cromozomi identici X pentru sexul feminin (XX) si o pereche de cromozomi diferiti XY-pentru sexul masculin.

In trisomii exista un cromozom in plus, spre exemplu, in sindromul Down=trisomia 21, exista 3 cromozomi 21, in loc de 2, aceasta fiind o anomalie cromozomiala genetica.

Sindromul Down

Sindromul Down este cel mai frecvent sindrom cromozomial (1/20 000 )nou-nascuti vii. Copiii cu sindrom Down prezinta:

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Promenada Mall, Mega Mall si Vulcan Value Center isi asteapta clientii cu surprize si premii de Paste TOMMY HILFIGER ȘI SHAWN MENDES COLABOREAZĂ PENTRU O COLECȚIE VIZÂND UN VIITOR MAI BUN CU CLASSICS REBORN PENTRU PRIMĂVARA 2023 Trei autori români de top în portofoliul Editurii CUANTIC!

sursa foto: shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri