14 Ianuarie 2013 publicat în Sarcina 2 share-uri

Ureaplasma urealyticum este o bacterie care "traieste" in tractul urogenital al femeii active sexual. Prezenta ei in timpul sarcinii poate deveni periculoasa pentru fat.
In patologia legata de sarcina sunt implicate in principal urmatoarele specii de Ureaplasma:
  • Mycoplasma hominis
  • Ureaplasma urealyticum

Exista anumiti factori de risc care pot favoriza dezvoltarea infectiei cu ureaplasma a femeii gravide:

  • Un factor de stress asupra mamei/fatului
  • O infectie sistemica (in sange)
  • Col uterin scurtat (permite contactul membranelor fetale cu flora vaginala)
  • Dezechilibre la nivelul florei vaginale normale (proliferari bacteriene) care produc un status proinflamator. De la nivelul vaginului, inflamatia se poate propaga la uterul gravid (prin mediatori ai inflamatiei denumiti prostaglandine), ceea ce poate stimula contractiile uterine si nasterea prematura.

Ureaplasma in studii clinice

Anumite studii au evidentiat rolul infectiei materne cu ureaplasma in dezvoltarea bolii pulmonare cronice la nou-nascutul prematur.

Un studiu american recent realizat asupra infectiilor cu transmitere sexuala in cazul femeilor, a descoperit ca rata cervicitelor cu ureaplasma era de 28% fata de 16% cu Trichomonas vaginalis.

S-a aratat la animalele de laborator ca ureaplasma colonizeaza foarte repede tractul genital superior (cervix, uter, trompe).

Anumite studii au demonstrat ca infectia cu ureaplasma poate duce la rupere prematura de membrane, dupa saptamana 24 de gestatie.

Un studiu belgian pe 2000 de femei gravide a aratat o rata a nasterilor premature de 4.9 %, iar dintre femeile care au nascut prematur, 53.6% aveau infectie cu ureaplasma.

sursa foto: shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri