20 Aprilie 2018 publicat în Sarcina 18 share-uri

Doamna doctor Alina Suru, specialist dermatolog, explică de ce apare această hiperpigmentare și cum poate fi ea prevenită.

Deși este unul dintre cele mai fericite momente din viața oricărei femei, sarcina reprezintă totodată o provocare pentru viitoarea mamică, aflată în situația de a se confrunta cu o serie de modificări ale corpului. Una dintre ele este melasma, manifestată prin apariția unor pete închise la culoare în zone foarte vizibile, cum ar fi fața și gâtul.

Doamna doctor Alina Suru, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, explică de ce apare această hiperpigmentare și cum poate fi ea prevenită.

Fluctuația nivelurilor de hormoni din organism, modificările circulației sagvine și ale sistemului imunitar pot avea toate efecte vizibile asupra pielii viitoarelor mămici. Astfel, până la 90% dintre femeile gravide observă o creștere a gradului de pigmentare în timpul sarcinii, un fenomen mai pronunțat la persoanele cu fototip cutanat mai închis și caracterizat prin pigmentarea accentuată a suprafețelor în mod normal hiperpigmentate (areolă mamară, axilă, zona genitală etc.).

“Melasma (cloasmă), o hiperpigmentare simetrică, cu margini neregulate, apare la 50-75% dintre femeile însărcinate, de obicei în al doilea trimestru de sarcină. Aceasta se manifestă la nivelul feței și gatului, cel mai frecvent fiind afectate fruntea, obrajii și buza superioară. Culoarea variază de la crem-gălbui, la maro și chiar gri-bleu”, explică doamna doctor Alina Suru.

Factorii favorizanți

Factorii implicați în apariția melasmei în timpul sarcinii sunt: modificările hormonale, expunerea la radiații ultraviolete, precum și factorii genetici. Implicarea factorilor hormonali este ilustrată și de faptul că aproximativ 10-20% dintre pacientele care iau contraceptive orale dezvoltă melasmă.

“Melasma poate fi declanșată de modificările hormonale apărute în timpul sarcinii, care stimulează o creștere temporară a cantității de melanină pe care o produce organismul. Melanina este substanța naturală care dă culoare părului, pielii și ochilor. Expunerea la soare joacă și ea un rol important, la fel ca și nuanta pielii – fiind cunoscut faptul că femeile cu fototipuri mai închise prezintă o mai mare probabilitate de a dezvolta melasma decât cele cu piele mai deschisă la culoare. De asemenea, au mai multe șanse de a se confrunta cu această problemă persoanele care au în familie istoric de melasmă”, atenționează specialistul dermatolog.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri