ghid pentru o viaţă împlinită

Cum se calculeaza data probabila a nasterii?

Calcularea datei probabile a nasterii este foarte imprecisa, majoritatea femeilor insarcinate dand nastere copilului lor fie cu cateva zile mai devreme , fie cu cateva zile mai tarziu decat calculasera.

Calcularea datei probabile a nasterii este foarte imprecisa, majoritatea femeilor insarcinate dand nastere copilului lor fie cu cateva zile mai devreme , fie cu cateva zile mai tarziu decat calculasera. Dar este bine de stiut si de calculat data probabila a nasterii, pentru a afla macar cu aproximatie si a va pregati emotional si fizic pentru venirea pe lume a micutului.

Niciun medic, oricat de bun ar fi el, nu poate prevesti cu exactitate cand iti va veni sorocul. De aceea, daca sarcina ta nu este una cu probleme, nu trebuie sa intri in panica, fatul stie singur perioada scursa de la conceptie, etapa de dezvoltare in care se afla si se va naste atunci cand este pregatit pentru o viata in aceasta lume.

Cum calculez data nasterii bebelusului?
Odata cu primul examen ginecologic, in care medicul confirma prezenta sarcinii si face un examen clinic amanuntit, el calculeaza si data probabila a nasterii.

Acest calcul se poate face numarand sapatamanile de amenoree (absenta menstruatiei) incepand cu prima zi a ultimei menstruatii, la care se adauga 280 de zile (echivalentul a 40 de saptamani de sarcina)- astfel se calculeaza varsta menstruala a sarcinii. Aceasta metoda nu este precisa, deoarece menstruatia unei femei are o durata variabila. Daca de exemplu ai un ciclu menstrual mai scurt, se poate sa nasti mai repede, si invers.

O metoda mult mai precisa de determinare a datei nasterii micutului tau o reprezinta ecografia, care in functie de lungimea fatului, de forma placentei si de pozitionarea lui in uter, poate preciza o data mult mai plauzibila pentru nasterea copilului.

Varsta gestationala
Varsta gestationala reprezinta timpul petrecut de fat inauntrul uterului, incepand odata cu conceperea lui.
La aproximativ 14 zile de la prima zi a ultimei menstruatii apare ovulatia, femeia fiind atunci in perioada fertila. Daca ovulul este fecundat, are loc conceperea fatului, si din acest moment in aproximativ 38 de saptamani (266 de zile) va avea loc nasterea.

Astfel, exista o formula simpla pe care o puteti folosi:
- Sa presupunem ca ultima menstruatie a inceput pe data de 12.08.2007
- Adaugati 7 la prima zi a ultimei menstruatii (12):
7 + 12 = 19
- Din numarul lunii calendaristice 08 (august) se scade 3:
8 - 3 = 5 (mai)
- La an adaugati 1:
2007 + 1 = 2008
Deci, data probabila a nasterii luand in consideratie ca prima zi a ultimei menstruatii a fost pe data de 12.08.2007 este 19.05.2008.

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Cum se calculeaza data probabila a nasterii?.


data probabila a nasterii (11 comentarii, 3819 vizualizari)
mi se pare un articol destul de explicit si pe inteletul tuturor.scurt si la obiect.ma bucur ca exista pt. ca imi doresc ca al doilea copil sa fie programat,ceea ce nu s-a intamplat cu primul...

Iţi place să scrii?

Daca iti place sa scrii, trimite-ne pe adresa office@garbo.ro articolele tale.
Cele mai bune dintre ele vor fi publicate.