Toate femeile insarcinate stiu astazi ca este interzisa folosirea diferitelor medicamente pe parcursul celor 9 luni de sarcina si in timpul alaptarii, deoarece medicamentele contin substante care pot fi toxice pentru fat si pot determina aparitia de malformatii.
Toate femeile insarcinate stiu astazi ca este interzisa folosirea diferitelor medicamente pe parcursul celor 9 luni de sarcina si in timpul alaptarii, deoarece medicamentele contin substante care pot fi toxice pentru fat si pot determina aparitia de malformatii.

Desi orice medic ar trebui sa cunoasca medicamentele care nu se recomanda pe parcursul sarcinii, cel mai sigur este sa asculti de medicul obstetrician care va avea grija de tine si ingerasul tau in aceasta perioada si sa nu iei medicamente decat la indicatiile acestuia.

Atentie la prospectul medicamentelor. Sunt unele medicamente la care nu s-a demonstrat pana in prezent efectul nociv asupra fatului, dar care prezinta un oarecare risc. Citeste cu atentie indicatiile medicamentului si daca nu scrie clar ca nu afecteaza sarcina si alaptarea e mai bine sa nu risti, deoarece exista posibilitatea ca efectele medicamentului asupra sarcinii sa nu fi fost testate- testarea unui medicament dureaza zeci de ani si e posibil ca efectele adverse sa nu se fi demonstrat in studii, dar sa existe totusi risuri.

Pentru orice eventualitate, femeia gravida trebuie sa se protejeze temeinic, evitand expunerea la boli infectioase, medii toxice si avand o alimentatie sanatoasa, pentru ca e mai bine sa previi decat sa tratezi o afectiune.

Primul trimestru de sarcina (pana la 12 saptamani)

Aceasta perioada este una critica pentru fat, el fiind foarte sensibil la factorii din mediul extern, deoarece acum incepe dezvoltarea si formarea organelor importante si pot aparea eventualele malformatii fetale.

Din aceasta cauza, trebuie avut grija cu medicamentele utilizate, pentru ca multe din ele au efect teratogen. Efectul teratogen al medicamenteleor este detereminat de faptul ca ele traverseaza bariera placentara si ajung in sangele fetal sau sunt secretate in laptele matern si detemina importante malformatii si efecte adeverse in organismul fatului.

Trimestrele II si III de sarcina

Medicamentele a caror administrare este interzisa in aceasta perioada dau mai rar maflormatii fetale, dar ele au un efect toxic important si reactii adverse pe masura daca sunt folosite de catre mama: afecteaza dezvoltarea sistemului osos, determina surditate, icter nuclear, hemoragii, afectari cardiace imporatnte, afectarea sistemului nervos, in functie de fiecare tip de medicament.
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 22-29 aprilie - Săptămâna Mondială a Imunodeficiențelor Primare! Între 70% și 90% dintre cei care suferă de imunodeficiențe primare sunt încă nediagnosticați Caria dentară – ce este și cum se tratează

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri