Amniocenteza este un test care se efectueaza de obicei intre saptamanile 15- 18 de sarcina, pentru a analiza si a determina numarul si aspectul cromozomilor din celulele lichidului amniotic.
Amniocenteza este un test care se efectueaza de obicei intre saptamanile 15- 18 de sarcina, pentru a analiza si a determina numarul si aspectul cromozomilor din celulele lichidului amniotic.

Testul se adreseaza in general gravidelor cu varsta mai mare de 35 de ani, deoarece au un risc crescut de a duce pe lume un copil cu malformatii sau boli genetice, cum este sindromul Down. Amniocenteza poate depista anumite afectiuni congenitale si poate avertiza medicul in privinta unor probleme ale sarcinii, sau poate la fel de bine sa linisteasca viitoarea mama cu privire la sanatatea bebelusului. Unele femei aleg sa faca testul doar pentru a fi linistie, desi medicul nu indica amniocenteza ca fiind necesara.

Daca gravida are un istoric familial de boli genetice, cu siguranta va avea indicatie de a efectua o amniocenteza.

In ce consta amniocenteza?

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Adevărul despre dinții superbi pe care-i afișează Luis Gabriel. Ce spune medicul stomatolog care s-a ocupat de construcția lor  7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor Cele mai încurajatoare citate despre succes

Medicul care efectueaza amniocenteza va introduce un ac lung si foarte subtire in abdomen, pana in cavitatea amniotica, pentru a recolta o proba de lichid amniotic. Toata aceasta procedura se realizeaza sub ghidaj ecografic pentru manevrarea cat mai corecta a acului.

Amniocenteza este la fel de dureroasa ca si o simpla injectie si ea nu dureaza decat 1 minut sau 2, deci gravida nu ar trebui sa se ingrijoreze pentru aceste aspecte.

Dupa recoltare, lichidul este trimis la un laborator de analize, unde celulele sunt insamantate pe medii de cultura. Din aceste culturi, se analizeaza cromozomii celulelor fatului, si se masoara nivelul de AFP (alfa feto proteina) din lichidul amniotic- nivelurile crescute de AFP din lichidul amniotic au foarte mare sensibilitate si pot sugera risc de malformatii fetale.

Care sunt complicatiie amniocentezei?
”Un elev exemplar” – presa sârbă despre adolescentul care a deschis focul într-o școală din Belgrad Aluziva, noi detalii despre scandalul cu Zanni. A depus plângere împotriva lui: „Sunt la limită psihic” Testul DA sau NU: Află ce părere au oamenii din jur despre tine!

Amniocenteza este considerata o procedura destul de sigura, dar exista cateva cazuri in care pot aparea complicatii. In 1 din 200 de amniocenteze poate aparea avort spotan, dar procentul este inca destul de mic.

Deoarece se desfasoara in conditii sterile, foarte rar pot aparea infectii care sa duca la pierderea sarcinii.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri