Se spune ca o femeie insarcinata trebuie sa manance tot ce pofteste, altfel risca un avort spontan. Si totusi... nu chiar orice pofteste daca doreste sa nu puna in pericol propria sanatate si buna dezvoltare a copilasului din burtica.

Se spune ca o femeie insarcinata trebuie sa manance tot ce pofteste, altfel risca un avort spontan. Si totusi... nu chiar orice pofteste daca doreste sa nu puna in pericol propria sanatate si buna dezvoltare a copilasului din burtica.

Astfel medicii recomanda ca viitoarea mamica sa nu manance alimente care pot fi infectate cu diverse bacterii (cea mai de temut Listeria monocytogenes) sau paraziti (trichinella din carne de porc, limbric din laptele de vaca nefiert etc).

Ca o regula generala medicii recomanda evitarea manacuruilor insuficient preparate sau care pot fermenta (branzeturi, conserve, micic, fripturi “in sange”, babic, preparate cu ou crud etc) in favoarea celor bine preparate termic: carnea bine preparata, branzeturile tari etc.

Infectarea cu Listeria monocytogenes

Una dintre cele mai temute bacterii alimentare pentru femeile insarcinate si nu numai este Listeria, prezenta in branzeturile moi (feta, branza de capra, Camembert, Brie, Roquefort, urda) si anumite sortimente de carne, cele insuficient preparate termic (mezeluri obtinute prin presare si uscare si o insuficienta preparare termica, carne de mici si tochituri, delicatese din carne, carnati, peste crud, scoici, hotdog).

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Alimentația copiilor, ca un parc de distracții – sfaturile prof. univ. Răzvan Cherecheș Alimentația și somnul sunt aspectele cu cel mai mare impact asupra calității vieții românilor, conform celui mai recent studiu CIPRA Cum poți prelua controlul corpului tău prin alimentație și mișcare

Rapoartele medicale anuale arata ca alimentele contaminate provoaca in randul femeilor gravide intre 500 pana la 6000 de cazuri de retard mintal sau orbire ( in functie de zona geografica), iar aproximativ 100 de copii mor intrauterin. Din toate aceste cazuri Listeria este responsabila in medie de aproximativ 2500 de contaminari anual, din care aproximativ 500 mor intrauterin sau imediat dupa nastere datorita malformatiilor grave incompatibile cu viata.

Care sunt simptomele femeii insarcinate infectate cu Listeria?

Simptomatologia infectiei cu Listeria poate sa apara la cateva
zile de la infectie sau chiar la cateva saptamani si nu sunt specifice: stari de voma, varsaturi (simptome pe care o gravida le are si datorita sarcinii, putrandu-se confunda), migrene, iar ceea ce tradeaza prezenta unei infectii este febra si frisonul (greu decelabile daca gravida nu isi masoara regulat temperatura si daca frisonul il confunda cu starea de frig datorita mediului mai rece in care se poate afla ori cu o raceala). Cu alte cuvinte este greu de detectat o infectie cu Listeria daca femeia nu se prezinta regulat la medic. Daca insa Listeria se instaleaza la nivelul sistemului nervos simptomatologia este grava fiind reprezentata de cefalee, rigiditate cervicala, convulsii, pierderea echilibrului si stare confuzionala.
Digestie ușoară după o masă copioasă 5 Ceaiuri și suplimente alimentare pentru digestie ușoară Iubirea de sine. Cum poți să te regăsești în câțiva pași simpli

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri