Multe femei aleg mai ales atunci cand au o relatie stabila de cuplu o metoda contraceptiva bazata pe manipulare hormonala, mai exact pilulele contraceptive. Acestea sunt de diverse feluri, combinate ori nu, cu doze normale sau microdoze.

Multe femei aleg mai ales atunci cand au o relatie stabila de cuplu o metoda contraceptiva bazata pe manipulare hormonala, mai exact pilulele contraceptive. Acestea sunt de diverse feluri, combinate ori nu, cu doze normale sau microdoze.

Insa indiferent daca aceasta contraceptie hormonala este sub forma de pilule sau de inel contraceptiv, plasturi sau injectii, implanturi etc, toate functioneaza pe acelasi principiu. Ovarul este cel care secreta majoritatea hormonilor feminini, sub influente hipofizo-hipotalamice. Acesti hormoni feminini au rolul de a asigura conceptia, procreerea, astfel unii hormoni participa in stimularea ovulatiei, altii in asigurarea regenerarii membranei uterine si asigurarea unui mediu prielnic si hranitor la nivelul uterului pentru o eventuala sarcina, iar daca aceasta nu apare atunci membrana uterina regreseaza, este indepartata prin sangerarile menstruale si ciclul reincepe.
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică? Testul Panorama in sarcina – indicatii si utilizari Ghid pentru alegerea mobilierului interior

Anticonceptionalele hormonale vin cu un aport exogen din acesti hormoni sexuali feminini, astfel ca ovarul nu mai este stimulat sa secrete si el acesti hormoni, caci hipotalamusul, o materie nervoasa ce monitorizeza activitatea tuturor glandelor endocrine, nu il mai stimuleaza pentru ca detecteaza deja o concentratie suficienta de hormoni feminini in sange. Astfel ovarul, in cateva saptamani deja isi inceteaza activitatea si totodata nu mai ovuleaza, astfel ca femeia nu mai poate ramane insarcinata, spermatozoizii nemaiavand ce sa fecundeze. Acest principiu de baza il urmeaza toate contraceptivele hormonale, indiferent de forma lor de administrare.

Ce se inatmpla daca vrei sa ramai insarcinata dupa anticonceptionale?

Pentru femeile care au luat mult timp anticonceptionale fara a face o pauza, ovarul a stat asa mult timp inactivat incat unele functii ale sale au regresat, unele zone de tesut se atrofiaza, astfel ca ovarul isi va relua functia secretorie si ovulatorie mai greu, uneori chiar dupa cateva luni pana la jumatate de an. De aceea unii medici ginecologi recomanda din cand in cand, atunci cand este posibil si comod si pentru cuplu, o pauza contraceptiva sau inlocuirea anticonceptionalelor cu o alta metoda contraceptiva timp de o luna (de exemplu cu prezervativul).

Principiile de bază ale mașinii CNC Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară Nu reușește să-și lege șireturile? Poate fi un semn că ai un copil supradotat, afirmă o specialistă din SUA

Functiile de ovulatie vor fi totusi reluate, mai devreme sau mai tarziu, astfel ca nu trebuie sa va faceti griji in aceasta privinta decat daca va aflati in prag de menopauza si ati hotarat sa aveti o sarcina la o varsta tardiva. In aceste cazuri se fac tratamente hormonale. Singura problema care se pune este una ce tine de etica si anume daca speranta de viata a mamei respectiv parintilor este relevanta pentru o sarcina la aceasta varsta.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri