Placenta reprezinta acea membrana care inveleste sacul amniotic in care se dezvolta copilul si asigura schimburile de substante intre mama si fat. Invelisul exterior al placentei, corionul, trimite mici proiectii microscopice, ca niste degete, in peretele uterin. In mod normal, aceste adancituri de ancorare numite vilozitati coriale nu trebuie sa fie foarte adanci, caci in caz contrar sarcina si eliminarea placentei vor fi foarte dificile, riscandu-se o nastere prematura si hemoragii importante la nastere.

Placenta este acea “membrana” care inveleste sacul amniotic in care se dezvolta copilul si asigura schimburile de substante intre mama si fat. Invelisul exterior al placentei, corionul, trimite mici proiectii microscopice, ca niste degete, in peretele uterin. In mod normal, aceste adancituri de ancorare numite vilozitati coriale nu trebuie sa fie foarte adanci, caci in caz contrar sarcina si eliminarea placentei vor fi foarte dificile, riscandu-se o nastere prematura si hemoragii importante la nastere.

Scurta incursiune anatomica

Uterul reprezinta un organ cavitar situat intre vagin si cele doua trompe uterine (prin care ovulul ajunge de la ovar in uter unde fie se implanteaza in mucuoasa acestuia daca a fost fecundat, fie este eliminat odata cu ciclul menstrual). Uterul prezinta trei straturi: endomentrul sau membrana interna a uterului ce asigura feritilitatea, sub aceasta urmeaza un strat muscular numit miometru, iar la exterior prezinta un strat de tesut conjunctiv acoperit de peritoneu.

Anomalii ale placentei – placenta abruptio

Placenta, cum spuneam mai sus, este o membrana ce imbraca saculetul in care sta copilul si este atasata de peretele uterin, urmand sa se desprinda abia dupa nastere.

Din pacte exista cazuri cand placenta se poate desprinde de peretele uterin, pe o arie limitata, mica, moderata, sau in totalitate. Aceasta situatie se numeste placenta abruptio sau, cum o mai numesc medicii, desprindere de placenta.

Care sunt cauzele placentei abruptio?

Cauzele nu sunt exact identificate in marea majoritate a cazurilor, insa s-a observat o incidenta mai mare a placentei abruptio la femeile fumatoare, care consuma alcool, medicamente puternice sau droguri. Alte cauzel ale placentei abruptio mai sunt:
- tensiunea arteriala marita, fie pe fond cronic, fie datorita sarcinii;
- traumatisme sau lovituri la nivelul abdomenului, de exemplu in cazul unei cazaturi sau a unui accident de masina;
- boli de inima sau diabet;
- varsta inaintata;
- sarcina multipla;
- antecedente de desprindere de placenta la o sarcina anterioara;
- daca sarcina s-a produs pe un uter cu cicatrici, este posibil ca in zona unei cicatrici mai importante de pe uter placenta sa se desprinda.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri