Celulele stem mezenchimale sunt reprezentantul cel mai notoriu al celulelor stem adulte, totodata fiind si cele mai studiate din punctul de vedere al aplicatiilor clinice, dar asteaptandu-se si cele mai probabile rezultate terapeutice.

Prezenta MSC (mezenchimal stem cells) la nivelul maduvei osoase a fost teoretizata extensiv in a doua jumatate a secolului al XX-lea, iar astazi se discuta foarte mult pe baza unei noi desoperiri – celulele mezenchimale din gelatina Wharton recoltata din cordonul ombilical al noului nascut, la nastere.

Dr. Boruczkowski, medic specialist in cadrul gupului din care face parte BIOGENIS, a acordat un interviu despre celulele mezenchimale in faza de finalizare a pregatirilor pentru lansarea noului serviciu BIOGENIS, recoltarea de celule mezenchimale din gelatina Wharton.

1. Dr. Boruczkowski, ne puteti spune cateva cuvinte despre dumeavoastra?

Sunt specializat in transplantologie clinica a celulelor hematopoietice si specialist cu gradul doi in bolile pediatrice. Am lucrat peste 18 ani in cadrul clinicii de Oncologie, Hematologie si Transplantologie Pediatrica din Poznan, Polonia. Din 2006, am inceput sa lucrez cu Banca de Celule Stem din Polonia, parte a Famicord Group ca si Biogneis, si sunt responsabil de colaborarea dintre PBKM S.A. si partenerii sai (banci de celule stem, spitale, clinici) atat local cat si international.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor ”Un elev exemplar” – presa sârbă despre adolescentul care a deschis focul într-o școală din Belgrad Testul DA sau NU: Află ce părere au oamenii din jur despre tine!

2. Ce sunt, de fapt, celulele stem?

Celulele stem din organismul nostru sunt celule nespecializate – aceasta inseamna ca au capacitatea de a se multiplica, teoretic, fara limita, se auto reinnoiesc, adica se divid in celule stem, teoretic pe o perioada nelimitata de timp si, de asemenea, pot da nastere celulelor specializate. De la inceputul sec. XXI, celulele stem pentru diferite tratamente (aplicatii clinice), au fost recoltate din maduva osoasa, sangele periferic si din sangele cordonului ombilical. Cultivate in laborator (in vitro), celulele stem sunt un material biologic ideal pentru transplantare sau medicina regenerativa.

3. Referitor la gelatina Wharton si celulele stem mezenchimale. Exista recent astfel de recoltari?

Da, sigur. Celulele recoltate din gelatina Wharton, mai exact din matrixul stromal al cordonului ombilical, sunt multipotente, putandu-se diferentia de exemplu in celule osoase, adipoase, cartilaginoase, dar doar intr-un singur tip de clasa celulara. Cu alte cuvinte se pot diferentia in celule derivate dintr-un singur strat embrionar. Ceea ce este important, este faptul ca gelatina Wharton poate fi recoltata fara niciun risc pentru mama si nou nascut iar aceasta recoltare nu este sub incidenta nici unei probleme de ordin etic.
Celulele din gelatina Wharton sunt o noua sansa pentru tratamentul multor boli, spre deosebire de celulele stem recoltate din tesut embrionar.

MiniGhid astrologic: 5+5 Calități și Defecte ale zodiei TAUR Ghid pentru alegerea mobilierului interior Uterul retrovers - ce înseamnă - detalii de la un medic ginecolog

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri