Colesterolul a devenit un dusman de temut al sanatatii, afectand atat sanatatea sistemului cardio-vascular, dar avand totodata si riscuri care pun in pericol atat viata pacientului, cat si calitatea acesteia.

Lecitina

Lecitina este bine cunoscuta pentru efectele sale asupra sistemului nervos, fiind recomandata persoanelor care depun efort psihic. Totodata lecitina este singura care activeaza anumite procese la nivel hepatic ce au rol in metabolismul grasimilor, ea fractioneaza colesterolul si totodata stimuleaza secretia sucurilor biliare si activitatea vezicii biliare (fierea). Lecitina se gaseste in alimente precum laptele pasteurizat (nu fiert, pasteurizarea se face la 80 grade Celsius, iar fierberea are loc la 100 de grade), uleiuri vegetale, boabe de soia, cereale integrale, galbenus de ou.


Fibrele vegetale

Fibrele vegetale se gasesc din belsug in fructe, legume si cereale integrale, iar consumul regulat al acestora au un efect cumulat. De exemplu cerealele sunt bogate in vitamine din complexul B, aceste vitamine stimuleaza sinteza naturala de lecitina in celulele hepatice, insa cerealele integrale aduc totodata un aport si de lecitina. Cerealele se mananca in mod obisnuit cu lapte, favorizandu-si reciproc abrobtia unor anumiti nutrienti la nivel intestinal. Fructele si legumele contin complexe diverse de vitamine si minerale care au rol tonic la nivelul metabolismului.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. VREAU SĂ CRESC SĂNĂTOS! Caria dentară – ce este și cum se tratează

Semintele – semintele de floarea soarelui, de sofran, de coriandru sunt stimulatoare la nivelul ficatului si al metabolismului grasimilor. Se recomanda cure anuale cu decocturi naturale din aceste seminte.

Ce alimente trebuie sa evitati?

Pentru a tine in frau colesterolul se recomanda sa evitati sau sa consumati rar urmatoarele alimente:
- oua: nu mai mult de trei pe saptamana;
- cascaval, unt, smantana consumate rar;
- margarina exclusa din alimentatie, la fel si mancarurile prajite, carnea tocata, carnea grasa de porc, prajiturile cu creme, torturile, frisca etc.

Sursa: Healthy.ro.

Citeste si alte articole pe Healthy.ro. Noi iti recomandam urmatoarele:

Dieta care combate arsurile la stomac

7 lucruri pe care trebuie sa le faci inainte de a ramane insarcinata

20 de modificari care apar pe masura ce imbatranim


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri