Separarea de partener sau de familie este o situatie din ce n ce mai des ntlnita n societatea noastra. Despartirea se poate face prin parasirea unuia dintre parteneri a domiciliului fara a depune actele de divort fie legal prin introducerea actelor de divort. Divortul antreneaza o multime de efecte psihologice negative asupra membrilor familiei.

Copiii din aceasta categorie manifesta, adesea, dificultati de concentrare si participare la activitatile scolare.Sunt irascibili si, uneori, intra în conflict cu colegii, cu profesorii sau cu alte persoane.
Este dificil chiar si pentru un copil de 14 ani sa înteleaga de ce parintii lui au ales divortul. Chiar daca în mintea lui, rational, accepta despartirea, afectiv nu este dispus sa accepte, deoarece pentru el înseamna ruperea familiei. La copil, divortul îsi poate pune amprenta asupra relatiilor de cuplu viitoare, deoarece, dupa cum se stie, copiii duc mai departe "modelul de acasa".

Adolescentii au capacitatea de a întelege de ce parintii nu mai pot convietui si chiar încearca sa gaseasca explicatii ale divortului. Uneori adolescentii devin mai ambitiosi si mai tenace, depunând eforturi pentru obtinerea unor rezultate scolare superioare, încercând compensator, sa depaseasca situatia generata de divortul parintilor, în timp ce altii folosesc prilejul de a scapa de sub tutela parintilor si pentru a adopta calea delicventei, a deviantei comportamentale, a promiscuitatii, fenomene carora li se asociaza consumul de alcool, de droguri, prostitutia.

Adoloscentii care beneficiaza de un suport extrafamilial adecvat pot depasi situatia generata de divortul parintilor si reusesc sa faca fata cerintelor scolii si ale vietii în general.

Indiferent de vârsta la care se afla, copilul supus stresului cauzat de despartirea parintilor trebuie sprijinit pentru a putea trece cu mai multa usurinta peste aceasta situatie. Ceea ce trebui sa suporte copilul este extrem de dureros si de traumatizant. Pentru ca trecerea peste acest eveniment sa fie suportata cât mai usor, parintii trebui sa se respecte si sa discute asemenea unor adulti responsabili.

Chiar si în cazul unei despartiri pasnice, nu exista o formula magica pentru rezolvarea acestei situatii. Fiecare copil îsi manifesta suferinta diferit. Maniera în care copilul simte si exprima aceasta situatie depinde de vârsta, temperamentul, afectivitatea fiecarui copil. Reactiile cele mai frecvente sunt: furie, închidere în sine, tulburari de somn, probleme alimentare sau scolare etc.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri