Aproximativ 350.000 de copii din Romania traiesc fara unul sau ambii parinti, deoarece acestia au plecat la munca in strainatate. Multi dintre ei au depresii puternice, iar unii chiar s-au sinucis, scrie ziarul italian La Repubblica, subliniind ca trebuie cautate solutii la aceasta problema.

Publicatia italiana continua prin a da exemplu ca in Iasi, exista circa 11.000 de copii care au cel putin un parinte in strainatate. "In cea mai mare parte din cazuri, mama este cea care pleaca, iar paradoxul este ca aceste femei isi lasa acasa proprii copii pentru a avea grija de copii altora in Italia. Astfel, parintii se indeparteaza de copii pentru perioade foarte lungi, ceea ce face ca fii lor sa aiba numeroase probleme la scoala: sunt distrati, au probleme de comportament, sunt nerabadatori. Unii dintre ei au chiar atitudini violente, iar bunicii sau persoanele in grija carora sunt lasati nu reusesc sa mai aiba niciun control asupra lor."

*Asociatiile, o solutie pentru problema "copiilor ramasi singuri acasa"?

In ajutorul acestor copii ramasi singuri acasa, vin numeroase asociatii romanesti si italiene. Una dintre acestea este Asociatia Aternativa Sociala din Iasi care desfasoara un proiect pentru copii si batrani cu fonduri de la Unidea - Fundatia Unicredit din Milano. Proiectul, care se desfasoara in perioada februarie 2009 - ianuarie 2011, ofera servicii psiho-sociale atat copiilor ai caror parinti sunt plecati in strainatate la munca, cat si batranilor aflati in dificultate.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 2 aspecte de care să ții cont pentru amenajarea unui colț cu piscină în curte Ghid pentru alegerea mobilierului interior Te rog, lume, nu călca în picioare visele copiilor!

Din aceste asociatii fac parte atat reprezentanti ai autoritatilor locale si ai asistentilor sociali, cat si cadre didactice sau preoti. Toate aceste persoane monitorizeaza micutii prin vizite lunare, iar in caz de nevoie sunt gata sa intervina. Insa poate cel mai important lucru pe care il fac, este ca le ofera micutilor un reper social, deoarece aceste persoane le duc copiilor de mancare, ii ajuta la teme si comunica cu acestia, fix lucrurile pe care le-a fi facut si parintele plecat.

Publicatia italiana conchide spunand ca aceste asociatii reprezinta un mod adecvat si totodata discret prin care pot fi supraveghiati miile de "copii ramasi singuri acasa".

Sursa: 9am.ro


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri