In ultimii ani, numarul mamelor care isi alapteaza copiii a scazut drastic, desi nici medicii, nici cartile de specialitate nu atesta hrana artificiala si "formulele" de lapte ca fiind mai bune decat laptele de san.

Succesul mesei la san depinde si de pozitia adoptata in timpul alaptarii, dar si de cat de relaxata este mama. Pozitia in care alaptezi trebuie sa fie una confortabila atat pentru mama, cat si pentru copil.

In functie de preferintele mamei, ea poate sa stea:
  • In sezut, sprijinita pe perne cu spatele, tinand in brate copilul
  • Culcata la orizontala, intr-o parte, cu spatele si capul pe perne, sustinand copilasul cu una din maini si cu cealalta oferindu-I sanul
  • Copilul asezat pe bratul opus: mama sustine capul si corpul copilului cu mana opusa sanului la care i se va da sa suga, iar sanul este sustinut cu cealalta mana.

Regimul igieno-dietetic al mamei pe timpul alaptarii

Pe timpul alaptarii, mama trebuie sa aiba un regim alimentar echilibrat asemanator cu cel urmat in timpul sarcinii, dar cu o usoara crestere a cantitatii de produse lactate.

Fumatul si alcoolul dauneaza grav micutului pe parcursul alaptarii, inhiband dezvoltarea normala a lui.
Orice medicament trebuie evitat, dar daca acest lucru este absolut necesar, el trebuie discutat cu medicul.

Alaptatul este o experienta unica atat pentru mama cat si pentru copil, ce contribuie la cunoasterea si stabilirea unei relatii intime intre proaspata mamica si puiul ei.

Un articol de Simona Prodanoiu


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri