Important in evaluarea starii de sanatate a bebelusului este primul control medical. Prima intrebare adresata doctorului de catre parinti este: ”Bebelusul meu este sanatos?”. Cum isi da medicul seama de acest lucru?

Daca suntem experimentati ne putem da seama despre starea nou-nascutului doar uitandu-ne la el. Fata, respiratia, culoarea pielii, pozitia in care este asezat, tipatul pot trada cu usurinta o eventuala perturbare a sanatatii bebelusului.

Este necesar ca familia sa cunoasca, sa observe bebelusul si sa foloseasca o serie de notiuni pentru descoperirea eventualelor manifestari anormale ale micutului.

Greutatea si dezvoltatrea bebelusului


Nou-nascutul nu trebuie cantarit zilnic, deoarece cresterea zilnica este oscilanta. Se recomanda cantarirea la o saptamana, intotdeauna la aceeasi ora si pe acelasi cantar si datele obtinute trebuie notate intr-un caietel.

La nastere, bebelusul masoara in medie 50 cm, in prima luna crescand cu 2-3 cm.

Pielea nou-nascutului

Pielea nou-nascutului este elastica si catifelata. Colorarea pielii in galben-pai in primele zile dupa nastere este expresia iceterului fiziologic. Coloratia tegumentului in albastrui, accentuata dupa tipete releva o epuizare pulmonara si trebuie instiintat medicul.

Temperatura nou-nascutului

Temperatura normala a nou-nascutului este aproximativ 37 grade Celsius. Temperatura bebelusului este influentata de variatiile din mediu, deoarece organismul nou-nascutului nu poate inca sa-si regleze temperatura singur.

Daca tempertaura creste rapid peste 37,9-38 grade Celsius si se insoteste de alterarea starii generale (e trist, nu mananca, plange) reprezinta un semn de imbolnavire si trebuie consultat medicul.

Respiratia bebelusului

Trebuie apreciata frecventa respiratorie (numaram cum si de cate ori se ridica abdomenul bebelusului intr-un minut). Daca frecventa respiratorie este mai mare de 50 de respiratii/ minut, se suspecteaza o insuficienta respiratorie. In mod normal, in repaus, frecventa respiratorie nu depaseste 45 de respiratii/ minut.