Aceste preparate pot fi introduse in alimentatia sugarului incepand cu luna a patra. Se recomanda ca legumele sa fie gatite prin fierbere, apoi pasate cu mixerul sau cu blenderul si transformate intr-o pasta pe care o numim piure.

Dintre legume se recomanda: morcovul, patrunjelul, mazarea, sfecla rosie, telina, dovleceii, fasolea verde,cartofii. Fructele indicate pentru bebelusi sunt: bananele, piersicile, merele, caisele, lamaile.

Piureul de legume

Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

250g legume ( morcov, catof, mazare etc)

    1 lingurita unt (nu margarina)
    3 linguri lapte caldut
    Un varf de cutit de sare

Legumele se fierb, apoi se strecoara. Se paseaza bine cu mixerul sau robotul de bucatarie, adaugandu-se treptat laptele, untul si sarea pana cand legumele capata o consitenta cremoasa. Se hraneste sugarul cat timp piureul este inca caldut.

Piureul de fructe

Ingrediente necesare:

    O banana mare coapta bine
    2-3 mere rase
    O portocala coapta
    1 lingurita miere
    Biscuiti
    2-3 linguri lapte
    1 lingura branza de vaci


Fructele se paseaza bine cu mixerul sau la blender. Peste fructe se pot adauga dupa gust si preferinte cativa biscuiti, cateva linguri de lapte sau branza de vaci pentru a modifica consistenta si gustul piureului. Recomandam ca in schimbul zaharului, pentru a indulci piureul de fructe sa adaugati miere. Zaharul favorizeaza aparitia cariilor, dar si obisnuieste copilul cu un regim alimentar cu dulciuri rafinate si astfel predispune la obezitate.

Un articol de Simona Prodanoiu