Dupa lungi ore de travaliu, in sfarsit faci cunostinta cu bebe pentru prima data. In urmatoarele ore de la nastere, in timp ce tu te odihnesti, echipa medicala si bebe vor avea ceva treaba, asigurand ingrijirea nou-nascutului pana ce iti este permis sa-l iei acasa.

 

 

In primele minute dupa nastere, lui bebe i se taie cordonul ombilical. Acesta este pensat in 2 locuri, ligaturat si apoi taiat- de obicei i se lasa tatalui onoarea de a taia cordonul ombilical. Locul unde era implantat cordonul ombilical se panseaza pentru 2-3 zile, pentru a preveni infectia.

 

Unii medici opteaza sa recolteze sange din cordonul ombilical pentru teste amanuntite, iar daca ai ales sa depozitezi sangele din cordonul ombilical intr-o banca, acum se va face recoltarea in acest sens.

 

2. Primele minute dupa nastere

 

Dupa nasterea micutului, medicul ii elibereaza caile aeriene prin aspirarea secretiilor din gurita si nasuc si se asigura ca respira bine. Apoi, cel mic are parte de primul sau examen medical si i se calculeaza si scorul APGAR.

 

3. Spalarea nou-nascutului

 

Nu este nevoie ca nou-nascutul sa fie spalat in primele ore de la nastere, dar daca totusi primeste o prima baita, aceasta ar trebui sa se faca cu apa sterila pentru a preveni astfel contactarea unei infectii. Apoi, micutului i se pune scutec, este infasat si invelit pentru a preveni pierderile de caldura (nou nascutul tinde sa piarda rapid caldura).

 

4. Masuri de protectie

 

Pentru a preveni infectia ochilor , micutului i se administreaza picaturi pentru ochi cu antibiotice. Deoarece ficatul nou-nascutului nu este inca pregatit sa produca destula vitamina k (necesara in procesul de coagulare a sangelui), bebe va primi si o injectie cu vitamina k, care ajuta la coagulare si previne astfel eventualele sangerari.