In primele luni de viata, bebelusul nu este pregatit sa primeasca o alta hrana decat laptele matern, exceptand formulele din lapte. In general, un copil alaptat nu necesita sa bea apa, decat in cazul in care afara este foarte cald si are nevoie de hidratare suplimentara. Laptele de mama nu necesita adaugarea de apa sau zahar, iar cat timp bebelusul este alaptat nu are voie sa primeasca sucuri, nici macar sucuri naturale.
Un alt avantaj deosebit al laptelui de mama este acela ca el ajuta la mentinerea sanatatii micutului prin cantitatea mare de anticorpi pe care ii contine. Bebelusii hraniti prin alaptare nu sunt atat de bolnaviciosi, au mai putine alergii si colici abdominale.
Se spune ca bebelusii care primesc ca principala hrana lapte de mama sunt mai destepti. S-au facut cateva studii pentru a determina daca alaptatul stimuleaza dezvoltarea inteligentei si s-a descoperit ca intr-adevar copiii care au fost hraniti cu lapte de mama pentru o mai lunga perioada de timp au obtinut punctaje mult mai mari la testele IQ efectuate in comparatie cu copii de aceeasi varsta ce nu au primit lapte matern.
Alaptatul are nenumarate avantaje si pentru mamici, acesta fiind cea mai simpla modalitate de a-si hrani bebelusii. Fara prea multe pregatiri, fara sterilizarea biberoanelor si a tetinelor, fara incalzitul laptelui si fara alte costuri, alaptarea permite mamicii sa aiba mai mult timp pentru ea. De asemenea, alaptatul poate ajuta la eliminarea kilogramelor acumulate in timpul sarcinii.Un articol de Simona Prodanoiu
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?